Waarom een urineonderzoek

Urineonderzoek

Je kunt veel informatie halen over de gezondheid van uw hond of kat uit de urine. Met een urineonderzoek zijn problemen met nieren, suikerziekte of blaasproblemen vroegtijdig te herkennen.

Wat kunnen we onderzoeken?

Met een refractometer kunnen wij meten hoe geconcentreerd de urine is. Lage waarden kunnen duiden op nierproblemen en verschillende andere ziekten. Bij katten met blaasproblemen proberen we juist vaak lage waarden na te streven om de kans op gruis of blaasstenen te verkleinen.

Op een stripje kunnen we zien wat de pH is, en of er suiker, eiwit of bloed in de urine zit.

Ook het bezinksel kan worden bekeken: zitten hier cellen in? En welke dan? Zit er gruis (kristallen) in de urine of bacteriën. Als wij het vermoeden hebben van een bacteriële infectie, zullen wij een kweek in zetten om dit vermoeden te bevestigen en te bepalen om welke bacterie het gaat en voor welke antibiotica deze gevoelig is.

Wanneer urineonderzoek?

Bij klachten, of naar aanleiding van een bloedonderzoek kan het nuttig zijn aanvullend urineonderzoek te doen. Ook kunnen we een urineonderzoek inzetten als screening, dus om vroegtijdig problemen op te sporen bij bijvoorbeeld oudere dieren. Het kan zijn dat we in het urineonderzoek afwijkingen vinden, en dat aanvullende onderzoeken nodig zijn.

Sommige ziekten, zoals blaasgruis en nierfalen, kunnen opgevolgd worden door regelmatige controle van de urine.

Waarom preventief onderzoek?

Uw huisdier heeft er baat bij als ziekten vroeg worden vastgesteld. Wanneer een huisdier eenmaal symptomen vertoont, denk onder andere aan veel drinken, veel plassen en sterk vermageren, dan heeft dit vaak invloed op het aanslaan van de therapie, kwaliteit van leven en levensduur.

Wanneer het urineonderzoek is uitgevoerd, zal uw dierenarts direct met u bespreken of er reden is voor verder bloedonderzoek of medicatie.

Gratis urinetest bij enten

Door dit eenvoudige onderzoek kunnen we dus al belangrijke aanwijzingen krijgen dat er iets mis is met uw hond of kat. Bij de jaarlijkse enting kunt u de urine gratis laten testen. Is uw hond of kat ouder dan 8 jaar? Neem dan een urinemonster mee, bij voorkeur zo ‘vers’ mogelijk.

Urineonderzoek
Kristallen zichtbaar in urine. Neem een kijkje in ons lab.

Wilt u meer weten over het urineonderzoek, aarzel dan niet contact op te nemen met één van onze assistentes. Zij vertellen u graag meer.

Urine opvangen Hond

Meer Informatie

Urine opvangen Kat

Meer Informatie

Röntgen onderzoek

Meer Informatie

Echo onderzoek

Meer Informatie

Paraveterinair Hanne Koop

Heeft u vragen over een urine onderzoek of heeft u hulp nodig om de urine op de vangen? Bel voor tips en advies met een van onze assistentes.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}