Voortplanting en anticonceptie – konijnen

Een konijn is op ongeveer 4 maanden leeftijd al vruchtbaar.

In het wild leven konijnen in groepen, daarom is het voor het welzijn van het dier beter om ze met twee of meer bij elkaar te houden. Binnen de groepen heerst er een rangorde, daarom kan het moeilijk zijn twee dominante dieren bij elkaar te houden. Twee rammen of rammelaars (zoals de mannetjes worden genoemd) gaan vechten of zien elkaar als potentiële partner en zullen elkaar proberen te dekken. Wanneer een mannetje en vrouwtje samen worden gehouden, kan 28-32 dagen na de dekking een nestje verwachten worden.

Als het rammetje na het werpen nog bij de voedster is, kan ze al snel weer gedekt worden. Ook kan het voorkomen dat de voedster 14 dagen na het werpen nóg een nestje ter wereld brengt. Dit kan komen doordat na de dekking de ram bij de drachtige voedster blijft en haar nog een keer dekt. Een konijn heeft namelijk twee baarmoederhoorns waarin elk jongen kunnen groeien.

Soms kan de voedster zonder dat ze drachtig is een nest gaan maken, dan is ze waarschijnlijk schijndrachtig. Dit gedrag verdwijnt na een aantal dagen. Er is dan wel een eisprong opgetreden maar geen bevruchting. Mogelijke oorzaken hiervan zijn: misschieten van de rammelaar, dominante voedsters die dekbewegingen maken of aanwezigheid van een rammelaar in een ander hok.

Het jong van een konijn, ook wel lamprei genoemd, wordt maar 1 á 2 keer per dag gedurende ongeveer 5 minuten gezoogd. Als de jongen 10 dagen oud zijn gaan de oren en ogen open. Kom in deze periode niet aan de jongen als dat niet nodig is. De voedsters kan de jongen dood bijten door stress, onervarenheid of omdat de voedster moeder gevoelens mist.

Wanneer de jongen 2 á 3 weken oud zijn komen ze tevoorschijn uit het nest en gaan mee knabbelen aan hooi en brokjes. Na 6 weken kunnen de jongen gespeend worden. Tot deze tijd zijn de jongen nog afhankelijk van de voedster. Let daarom bij het aanschaffen van nieuwe konijntjes op dat deze niet jonger zijn dan 6 weken. Haal beide geslachten voordat ze 3 a 4 maanden zijn uit elkaar omdat ze op deze leeftijd vruchtbaar worden.

Geboortebeperking 

Castreren

Wij adviseren mannelijke konijnen te castreren om de volgende redenen:

  • Ongecastreerde mannetjes kunnen, als ze sexueel actief worden, agressief worden naar soortgenoten en/of naar de eigenaar.
  • Ongecastreerde mannetjes kunnen onderling gaan vechten
  • Onder invloed van die mannelijke hormonen kunnen zij gaan sproeien in huis.
  • Een mannetjes konijn kan een vrouwtje dekken en voor ongewenste nakomelingen zorgen.

Voor de castratie van een ram moeten beide testikels zijn ingedaald en een leeftijd hebben bereikt van 6 maanden. Let op! Na de castratie kan de rammelaar nog tot 6 vruchtbaar zijn. Plaats hem daarom voor deze tijd apart van de voedster(s).

Steriliseren

Het is ook verstandig om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. Om de volgende redenen: 

  • Het voorkomen van ongewenste dracht
  • Het voorkomen van baarmoederontstekingen
  • Het voorkomen van baarmoedertumoren
  • Agressiviteit of dominantie bij vrouwelijke konijnen tegen gaan.
  • Agressiviteit naar mensen en / of andere dieren

Nestje jonge konijnen. Lamprei

Lees meer over het houden van konijnen op www.licg.nl.

Verzorging na narcose – Konijn en knaagdieren

Meer Informatie

Dierenarts Dory Gouwens

Heeft u vragen over het houden van konijnen. Stuur uw vraag via het contact formulier aan dierenarts Dory.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}