Voortplanting en anticonceptie – Kat

Voorplanting en anticonceptie kat

Voortplanting bij poezen:

Bij een poes zal de eerste krolsheid optreden tussen de 5de en 9de levensmaand. De krolsheid staat onder invloed van onder andere de daglengte. Als deze toeneemt neemt ook de kans op krolsheid toe. U staat voor de keuze hoe om te gaan met de krolsheid en vruchtbaarheid. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Als u met de kat wilt fokken

De optimale leeftijd om een poes voor het eerst te laten dekken is als ze ongeveer 2 jaar oud is.

Als u niet wilt fokken

  • U kunt de poes krols laten worden en zorgen dat ze in deze periode niet gedekt kan worden. De krolsheid duurt 2-3 weken en gedurende deze hele periode is ze aantrekkelijk voor katers. Al met al wordt dit ervaren als een lastige en luidruchtige periode.
  • U kunt de krolsheid definitief onderdrukken door haar te laten steriliseren.

Sterilisatie is zowel het meest praktisch, als de meest gezonde optie voor de poes.

Na de krolsheid (zonder dracht) staat de poes gedurende langere periode onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron. Hierdoor worden de melkklieren en de baarmoeder langdurig gestimuleerd. Als dit jaar in jaar uit plaatsvindt, dan wordt de kans op het ontstaan van melkkliertumoren en/of baarmoederontsteking steeds groter. Deze aandoeningen, die we meestal zien bij wat oudere poezen, kunnen voorkomen worden door het dier op jonge leeftijd te laten steriliseren. Voor de behandeling van melkkliertumoren en baarmoederontsteking moet de poes alsnog gesteriliseerd worden. Een dergelijke operatie bij een zieke, oudere kat geeft natuurlijk meer risico dan een operatie van een jonge gezonde kat.

Het beste moment om een poes te laten steriliseren is vóór de eerste krolsheid, op een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Het voordeel van zo jong steriliseren is dat het dier helemaal niet onder invloed van het zwangerschapshormoon komt te staan, hierdoor wordt de kans op melkkliertumoren bijna nihil. Daarnaast kunnen wij volstaan met het wegnemen van alleen de eierstokken, waardoor de buikwond kleiner uitvalt. Verder heeft een jonge kat minder buikvet, waardoor de operatie makkelijker en sneller verloopt. Bovendien zijn bij een jonge, slanke kat de narcosemiddelen sneller uit het lichaam verdwenen, zodat ze sneller weer wakker is. Als de kat al een keer krols geweest beoordelen we tijdens de operatie de baarmoeder, en is het soms noodzakelijk ook de baarmoeder weg te halen.

Wat wordt er precies gedaan bij de sterilisatie?

Sterilisatie gebeurt via een buikoperatie. De kat wordt in slaap gebracht door middel van een injectie. Voor de operatie wordt een pijnstiller gegeven. De buik wordt geschoren en steriel gemaakt. Tijdens de operatie krijgt het dier zuurstof. Via een sneetje achter de navel worden de eierstokken en indien nodig de baarmoeder weggehaald. Daarbij worden alle bloedvaten zorgvuldig afgebonden. Tot slot worden de buikwand en de huid weer gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. De huidhechtingen komen ín de huid te liggen zodat de poes na afloop de hechtingen er niet uit kan likken. Zij hoeft dan ook geen kap of rompertje te dragen.

De kat kan vervolgens uitslapen in de voorverwarmde recovery, waarbij de lichaamstemperatuur nog goed door de assistente in de gaten gehouden wordt. Indien deze goed op peil blijft en de kat ook voldoende wakker is kan ze weer naar huis. Omdat de hechtingen vanzelf oplossen hoeft u hierna niet meer terug te komen om de hechtingen te laten verwijderen. U krijgt nog voor 2 dagen (smakelijke) tabletjes pijnstilling mee naar huis.

Bij katers

Wat wordt er precies gedaan bij de castratie?

Nadat uw kater onder narcose is gebracht, worden beide testikels via een klein sneetje verwijderd. Er zijn geen hechtingen geplaatst en de sneetjes zullen dan ook binnen enkele dagen genezen.
Uw kat krijgt tijdens de castratie een pijnstiller en u krijgt pijnstilling mee (in de vorm van een smakelijke tablet) voor de dag er na.

Waar moet u goed op letten na de castratie?

Eenmaal weer huis kunt u hem/haar het beste op een rustige warme plek laten uitslapen. 

De kat geeft zelf weer aan wanneer hij weer wil eten en drinken. Zorg dat er altijd voldoende drinkwater staat, maar als hij ‘s avonds nog niet gegeten heeft hoeft u zich daar nog geen zorgen over te maken. Hij/zij kan een keer overgeven.
Houd de kat de eerste dagen binnen. Na een dag lijkt hij wel weer de oude maar zijn reacties kunnen toch trager zijn dan normaal. Bovendien kunt u dan beter de wondjes in de gaten houden.

Lees meer over katten op www.licg.nl.

Vervoer van uw kat

Meer Informatie

Een nieuw Kitten

Meer Informatie

Dierenarts Jessica Spoor

Wilt u graag advies over voortplanting en anticonceptie bij katten? Neem dan contact met ons op.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}