Bel (0299) 42 10 00

4.6
Gebaseerd op 530 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Urine opvangen bij de kat

Het kan nodig zijn urine op te vangen van uw kat voor onderzoek als uw kat raar plasgedrag vertoont of bij controle van behandelingen of voor de seniorencheck.

Bij sommige katten kun je een bakje onder de achterkant houden als de kat plast, maar bij de meeste lukt dat niet. We verkopen zakjes met plastic korreltjes die u in een schone stofvrije kattenbak kunt doen. Als de kat hierop plast kunt u de urine met bijgeleverde pipet opzuigen (deze korrels kunt u na wassen hergebruiken). Als dat niet mogelijk is dan kunt u een afspraak maken om de kat vroeg in de ochtend op de praktijk te brengen en als de kat in de loop van de dag niet zelf plast kunnen we het eventueel aanprikken vanuit de blaas. Bij terugkomende blaasproblemen kunnen we dan meteen een blaasecho doen, waarbij we in de blaas kunnen kijken of er afwijkingen te zien zijn.

De urine kunt u het best zo vers mogelijk naar de praktijk brengen. Als dat niet meteen kan, bewaar het dan in de koelkast.

Na 6 uur bewaren kunnen er spontaan blaasgruiskristallen in ontstaan. Als we deze kristallen zien het plasje is ouder dan 6 uur weten we dus niet of deze kristallen in de blaas al aanwezig waren, of dat ze spontaan in het potje zijn ontstaan. Bij raar plasgedrag en controle van blaasgruisproblemen is dit een probleem en kan het zijn dat we nieuwe urine nodig hebben voor onderzoek. Blaasgruisproblemen is één van de belangrijkste oorzaken van raar plasgedrag.

Als we geen kristallen vinden in oudere urine dan hebben we natuurlijk wel wat aan deze uitslag. Ontstekingscellen veranderen niet door bewaren.

Urine van de grond opzuigen heeft weinig zin. Misschien als de grond net gedweild was dat het mogelijk is om een beetje informatie uit een urineonderzoek kunnen halen, maar de kans is groot dat dat niet lukt.

Lukt het echt niet om een plasje op te vangen van uw dier, Neem dan voor overleg contact op met één van onze assistentes.

Urine onderzoek
Urineonderzoek

Meer Informatie

Heeft uw huisdier overgewicht

Meer Informatie

Huisdieren Zorgplan

Meer Informatie

Paraveterinair Hanne Koop

Heeft u vragen over een urine onderzoek of heeft u hulp nodig om de urine op de vangen? Bel voor tips en advies met een van onze assistentes.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}