Röntgen onderzoek

Röntgenstraling 

Röntgen, niet te verwarren met echo, werkt door middel van röntgenstraling. Deze stralen gaan dwars door het lichaam, en worden opgevangen op een speciale plaat. Deze plaat lezen we af met een apparaat, die het beeld omzet naar de computer. Het beeld wordt digitaal opgeslagen. Zo kunnen wij de beelden ook versturen per email. Röntgenstraling is wel gevaarlijk. De dierenarts en assistenten dragen daarom beschermende kleding met lood tijdens het maken van de foto. Ook is de ruimte afgesloten met loodhoudende muren en deuren. In principe is het daarom ook niet mogelijk om bij uw huisdier te blijven tijdens het maken van een de foto.

We maken een röntgenfoto als we de botten willen bekijken, of de contouren van organen. Tevens kan er goed in de borstkas gekeken worden. We kunnen bijvoorbeeld zien of er een botbreuk is, of dat er vocht in de longen aanwezig is. Als een drachtige teef al ver in de dracht is, kunnen we ook tellen hoeveel pups er zitten.

Komt uw dier voor een röntgenfoto? 

In sommige gevallen zal dit onder narcose moeten gebeuren. Bijvoorbeeld bij foto’s van de heupen, waar het dier in een oncomfortabele houding moet liggen. Tevens moet hij/zij heel stil liggen. Dat gaat niet goed samen en leid tot veel stress. Ook bij pijnlijke aandoeningen kan het beter zijn het dier onder narcose te brengen. Wanneer u een afspraak maakt wordt dit met u besproken en het dier dient dan ook nuchter te komen. U kunt het dier dan later op de dag weer ophalen als het goed wakker is. Dan bespreken we ook met u de gemaakte foto’s en eventuele verdere behandeling.

Rontgen onderzoek bij kleine huisdieren
Urineonderzoek

Meer Informatie

Echo onderzoek

Meer Informatie

Dierenarts Bo

Heeft u vragen over een röntgen onderzoek? Laat een bericht achter op de contactpagina of bel met 0299-421000.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}