Vaccineren (enten)

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Vaccineren of enten is preventieve ziektebestrijding. Met een vaccinatie bescherm je je huisdier tegen besmettelijke virussen die ernstige ziekten veroorzaken. Honden en katten komen buiten in aanraking met andere honden en katten. Deze soortgenoten kunnen een ziekte bij zich dragen. Hierdoor is het mogelijk dat uw hond of kat een besmettelijke ziekte oploopt.

Ook is het mogelijk dat uw hond of kat indirect door uzelf wordt besmet. U zou een kat op schoot gehad kunnen hebben of een hond aangeraakt kunnen hebben en zodoende een ziektekiem mee naar huis kunnen nemen. Dus ook katten die nooit buiten komen, kunnen een besmettelijke ziekte oplopen. Het is ook mogelijk dat een hond of kat via ontlasting of water een ziekte oplopen. Verder is het zo dat; hoe meer honden en katten in een stad geënt worden, hoe minder kans er is dat een ziekte tot uiting komt in een stad.

Bescherming op maat

Voor bepaalde ziekten is nu bewezen dat de werkingsduur van het vaccin langer is dan een jaar. Mede daarom wordt er altijd op maat gevaccineerd. Vaccinaties tegen de ziekte van Weil (leptospirose) en kennelhoest zijn 1 jaar werkzaam. Vaccinaties tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvo en hondsdolheid zijn 3 jaar werkzaam. Mits er een goede basisenting heeft plaatsgevonden! Dit geldt ook voor kattenziekte bij de kat, maar het vaccin tegen niesziekte moet wel jaarlijks worden herhaald voor een goede bescherming.

Jaarlijkse controle 

Om een dier te vaccineren, moet het volledig gezond zijn. Daarom is vaccineren in combinatie met een gezondheidscontrole erg belangrijk. Tijdens deze controle wordt uw huisdier helemaal nagekeken en worden eventuele problemen vroegtijdig opgespoord. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of een dier iets mankeert. Sommige ziekten komen plotseling, onverwacht en zijn eenvoudigweg niet te voorzien. Dat betekent dat een gezondheidscontrole dus ook niet alles kan opsporen. Maar vaak kunnen we met een tijdige aanpak veel narigheid voorkómen en dat is beter dan genezen.

Het is dan ook raadzaam om de gezondheid van uw huisdier jaarlijks door een dierenarts te laten controleren. Uw dierenarts kan dan bekijken welke vaccinaties specifiek voor uw hond of kat nodig zijn. Vaccineren is niet “zomaar” een prikje, maar hangt af van diverse omstandigheden, zoals: de leeftijd en leefomstandigheden van uw dier, of het dier naar het buitenland reist, of het dier wel eens naar het pension gaat enzovoort.

Lees meer over vaccineren op de website van de KNMVD

Preventieve zorg met het HZP

Preventieve zorg met het Huisdieren Zorgplan

Afscheid

Meer Informatie

Paraveterinair Esther Sloots

Heeft u vragen over preventieve zorg zoals vaccineren bij huisdieren?  Eén van onze assistentes vertelt u graag meer over wat wij voor u en uw kat kunnen betekenen. Laat een bericht achter op de contactpagina of bel 0299 412000.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}