Preventie en onderhoud gebit – Hond

Voorkom gebitsproblemen

Het is belangrijk regelmatig het gebit van uw hond te controleren. Maar niet elke hond laat het thuis goed toe om naar het gebit te laten kijken. Bovendien zijn gebitsproblemen bij een huisdier soms lastig te herkennen. Daarom is het belangrijk om regelmatig bij de dierenarts het gebit te laten beoordelen.

In eerste instantie wordt bij puppy’s tijdens de puppyvaccinaties (6-9-12 weken) de stand van de tanden en het wisselen van het gebit nauwlettend opgevolgd. Ook wordt dan uitgelegd waar u zelf op kunt letten bij het wisselen. Als we uw hond later terugzien voor sterilisatie/castratie, wordt het gebit altijd gecontroleerd of het volledig gewisseld is.

Verder wordt het gebit bij de jaarlijkse controle en vaccinatie, of bij een consult voor iets anders, natuurlijk ook weer nagekeken.

Bij het zien van opgehoopte voedselresten, tandplak of ontstoken tandvlees kunnen wij u er attent op maken om meer aandacht te geven aan de gebitsverzorging van uw hond.

Indien er tandsteen, ontstoken/opgetrokken tandvlees en slechte- of afgebroken elementen geconstateerd worden, zal een professionele gebitsbehandeling aangeraden worden.

Tanden poetsen

De belangrijkste preventieve zorg voor een gezond gebit is simpelweg tandenpoetsen. Het gebit van onze hond heeft, net als ons eigen gebit, ook dagelijkse verzorging nodig. Tandenpoetsen wordt gezien als de gouden standaard voor gebitsverzorging, zowel bij de mens als bij onze huisdieren. Door de mechanische beweging van het poetsen verwijder je de tandplak en daarmee de bacteriën, waardoor de mondholte weer schoon en gezond wordt.

Voor het tandenpoetsen zijn verschillende poetsinstrumenten beschikbaar: een gaasje die je om je vinger kunt winden, een tandenborstel voor op je vinger, of een speciale stevige hondentandenborstel. Afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur en die van je hond kun je uitproberen wat het beste werkt voor jullie samen.

Indien je gebruik maakt van een (verband) gaasje, dan is het wel belangrijk om deze vooraf wat vochtig te maken en regelmatig een schoon oppervlak van het gaasje te gebruiken.

Gebruik geen tandpasta voor mensen. Honden vinden de smaak en het schuimen vies, maar er zit ook fluoride in, wat giftig is voor honden. Gebruik dus altijd een tandpasta speciaal voor honden, met een lekker smaakje, en die ze veilig kunnen doorslikken! In principe gaat het bij het poetsen om het wegpoetsen van de tandplak en dat kan prima met alleen een gaasje of tandenborstel. Sommige honden vinden de tandpasta namelijk zo lekker dat ze op de tandenborstel gaan kauwen waardoor goed poetsen bemoeilijkt wordt.

Tandenpoetsen moet je rustig aanleren. Bij het leren van tandenpoetsen geldt:

  • Jong geleerd is oud gedaan! Het is belangrijk om je pup vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het tandenpoetsen, ook al heeft de pup alleen nog maar een melkgebit. Als je bij je hond begint met tandenpoetsen als hij tussen de 8-12 weken oud is, dan zal hij dit als een normale handeling beschouwen: “het hoort erbij”. Rond deze leeftijd zit een pup nog in de socialisatiefase. Deze fase wordt gekenmerkt door nieuwsgierigheid, waardoor de pup het poetsen zonder angst tegemoet ziet.
  • Oefen in een rustige en vertrouwde omgeving
  • Houd het kort en plezierig Wees geduldig en laat je hond aan elke nieuwe stap wennen voordat je verder gaat. Laat de hond eerst wat tandpasta of eventueel wat worst van de tandenborstel likken zodat hij het een leuk voorwerp gaat vinden. Je kunt ook eerst wat pasta op je vinger doen. Gaat dat goed, dan kun je voorzichtig wat poetsbewegingen maken en zo oefen je verder tot de hond het geen probleem vindt om zijn hele gebit te laten poetsen.
  • Binnenkant en buitenkant? De binnenkant van het gebit hoef je niet te poetsen. Doordat de hond daar steeds met zijn tong langsgaat en er speeksel langs komt, houdt hij dit zelf schoon.
  • Hoe vaak? Dagelijks poetsen is het beste. Echter minimaal twee à drie keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan.

klik hier voor de poetsinstructies van dierenarts Tessa

Wanneer poetsen niet lukt…

Als poetsen echt niet lukt, kun je gebruik maken van onderstaande mogelijkheden. Bedenk wel dat poetsen de ‘gouden standaard’ is en dat deze opties slechts beperkt kunnen helpen om het gebit schoon te houden. Als poetsen wél lukt, kunnen onderstaande mogelijkheden een welkome aanvulling zijn voor het behoud van een schoon gebit!

Als een hond al (veel) tandsteen heeft, is het advies om eerst een professionele gebitsbehandeling onder narcose te laten uitvoeren, en om daarna aan de slag te gaan om het gebit schoon te houden.

“Tandenpoetsbrokken”

Door de grootte en vorm van de brok kan een hond deze brokken niet zonder kauwen doorslikken. De speciale vezelmatrix gaat verkruimelen tegen. De brok omgeeft de tand voordat het breekt en de vezels vegen het tandoppervlak schoon.

Sommige honden eten de brokken uit de bak 1 voor 1, net alsof ze een hondenkoekje eten. Dit is normaal gedrag van de hond, want er moet echt even op de brok gekauwd worden. Voeg ook geen water aan de brokken toe: dit vermindert de effectieve werking van de brokken.

De gewone t/d brokken zijn speciaal geschikt voor honden groter dan 7 kilogram. Speciaal voor kleinere hondjes zijn er t/d minibrokjes ontwikkeld.

Tandreinigende tussendoortjes

Er zijn speciale kauwstrips (Orozyme, Virbac Veggiedent) beschikbaar met antibacteriële werking, om de groei van bacteriën te remmen die in tandplak voorkomen.

Andere kauwbotten kunnen tandplakvorming verminderen doordat ze het kauwgedrag stimuleren. Bedenk altijd dat het kauwmateriaal NOOIT harder mag zijn dan het gebit van jouw hond! Een goede regel is dat je met je nagel een klein deukje in het kauwmateriaal moet kunnen duwen. Lukt dat niet, dan moet je je afvragen of het kauwmateriaal niet te hard is. Hertengeweien zijn keihard en dus altijd uit den boze. Ook stokken, stenen, tennisballen en speelgoed met veel zand zijn niet geschikt.

Tandheelkundige speeltjes

Echte kluivers kun je beter niet op zomaar iets laten kluiven. Bij het kluiven op stokken kunnen er splinters vast komen te zitten tussen de tanden. Dit kan nare tandvleesontstekingen opleveren. Bij te wild spelen of op te harde materialen kauwen, kan een kies of tand afbreken. Daarentegen zorgen tennisballen en speelgoed met veel zand voor slijtage van het gebit. Een versleten tand geeft meer risico op infectie en breuken.

Er zijn speciale speeltjes voor honden die helpen om het gebit gezond te houden. Ze verwijderen de tandplak doordat de hond op het speciale rubber kauwt. Ook zorgen ze dat de hond een gezond en stevig tandslijmvlies behoudt doordat het slijmvlies tijdens het kauwen gemasseerd wordt.

Tandheelkundig speeltje voor honden

Dentisept of hexagel

Deze kleverige tandpasta’s blijven een paar minuten goed plakken en hebben een ontsmettende werking, waardoor tandplak veroorzakende bacteriën worden gedood en het ontstoken tandvlees zich kan herstellen. Deze tandpasta’s kunnen preventief ingezet worden voor het onderhoud van een schoon gebit wanneer de hond de poetsende beweging niet toelaat. Verder worden deze tandpasta’s ook therapeutisch ingezet, om eerst ontstoken tandvlees te laten genezen, waarna later het poetsen weer opgepakt kan worden.

Orozyme ® Bucco-Fresh

Orozyme is een poeder dat dagelijks aan het droge of natte voer toegevoegd kan worden. Orozyme is een algenpreparaat dat tot in de speekselklieren werkt. Via het speeksel wordt dan de mond behandeld. De slechte adem verdwijnt na 3-6 weken toediening. In tweede instantie verweekt de bestaande tandplak en kan de zachter geworden tandsteen makkelijker verwijderd worden door middel van poetsen.

Bacteriegroei voorkomend mondwater

Vet Aquadent is een vloeistof dat door het drinkwater van de hond of kat gemengd kan worden. Je kunt dit gebruiken bij een gebit dat nog redelijk schoon is of net schoongemaakt is. Indien er tandsteen aanwezig is, zal Vet Aquadent dit niet weghalen of doen oplossen.

Heeft u vragen over poetsen, onze assistentes staan u graag te woord.

Lees meer over gebitsverzorging en gebitsproblemen op licg.nl – Gebitsverzorging

Gebitsproblemen Hond

Meer Informatie

Wat doen we tijdens een Gebitsbehandeling

Meer Informatie

Wanneer is een gebitsbehandeling nodig?

Meer Informatie

Tanden poetsen met Tessa

Meer Informatie

Huisdieren Zorgplan

Meer Informatie

Paraveterinair Demi

Wilt u meer weten over preventie en onderhoud van het hondengebit, een van onze paraveterinair assistentes vertelt u er graag meer over. Laat een bericht achter op de contactpagina of bel met 0299-421000

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}