Parasietenbestrijding

Parasietenbestrijding – Het hele jaar door belangrijk

Een parasiet is een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme in stand houdt en vermenigvuldigt. Er zijn 2 verschillende soorten parasieten. De endoparasieten en ectoparasieten. Een endoparasiet leeft ín het dier en de ectoparasiet leeft óp het dier. Hieronder staan de verschillende parasieten beschreven en ook hoe u ze kunt herkennen en behandelen.

Vlooien

De parasiet waar de meeste dierenbezitters weleens mee te maken hebben gehad, is de vlo. De vlo is een diertje wat bloed nodig heeft om zich voort te planten. De eitjes die worden gelegd, wel tientallen tegelijk, komen terecht in de omgeving van uw hond of kat (uw huiskamer). Uit de eitjes komt een larve. Deze leeft van de uitwerpselen van de vlooien en van stof. Ook eten ze lintwormeitjes. De larve gaat zich vervolgens op een plaats verpoppen waar hij zich prettig voelt. Het liefst in een vochtige warme omgeving. De pop komt uit op het moment dat er trillingen zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het langslopen van een dier of mens. Ongeveer 5% is volwassen vlo en de overige 95% bestaat uit eitjes, poppen en larven en deze zitten in uw huis.

Om te zorgen dat uw dier geen vlooien krijgt is het aan te raden om te starten met een behandeling met  vlooienmiddel. Er zijn verschillende vlooienmiddelen in de handel en u kunt contact opnemen met de praktijk welke voor úw dier het beste is.

Een ander belangrijk punt is de bestrijding van wormen in combinatie met vlooien. Zoals hierboven staat, eten de larven van de vlo ook lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en de hond krijgt deze binnen, kan hij ook besmet worden met lintworm. Het is daarom verstandig om het dier tegelijkertijd te behandelen met een vlooienmiddel en ontwormingsmiddel en er niet een aantal dagen tussen te laten zitten.

Teken 

komen voor in bossen, duinen, heiden, weilanden, parken en tuinen door heel Nederland. De kans dat uw dier een keer een teek oploopt is dus zeker aanwezig. Een teek zuigt bloed en dat doet hij van zowel dieren als mensen. De teek kan verschillende ziekten overbrengen. De ziekte van Lyme is de bekendste. Het is daarom belangrijk om als uw een teek ziet de teek onmiddellijk te verwijderen. Het is namelijk zo dat hoe langer de teek in de huid zit, des te groter de kans is dat er een ziekte wordt overgebracht. Als u uw dier behandelt met een middel tegen teken is het evengoed belangrijk om de teek te verwijderen als u deze ziet. Er is namelijk geen middel wat 100% bescherming bied.

Wormen

Er zijn verschillende wormen die bij uw huisdier voor kunnen komen. Ze kunnen dit op verschillende manieren oplopen. Bijvoorbeeld op het uitlaatveldje, via onze schoenen en als het huisdier zichzelf schoonlikt. Op de uitlaatvelden komen natuurlijk ook andere honden, maar daar weet u niet van of deze ontwormd zijn en of de eigenaren dit ook regelmatig herhalen. Uw hond kan wormen bij zich dragen zonder dat u dat weet. De wormen leven in de darm en alleen de eitjes worden uitgescheiden via de ontlasting. Deze kunt u met het blote oog niet zien. Het is belangrijk om de ontlasting van uw hond op te ruimen om de besmettingsdruk zo laag mogelijk te houden. Als de besmette ontlasting namelijk blijft liggen kan de volgende hond er doorheen lopen, vervolgens zijn poten schoonlikken en langs deze weg besmet raken.

Als uw huisdier wormen heeft hoeft u dus niet altijd iets te merken. Wel is het belangrijk om uw huisdier te ontwormen of ontlasting onderzoek te laten doen, in overleg met de dierenarts. Alles over wormen en ontwormen vindt u op de site van Esccap.eu

Giardia

Giardia een eencellige parasiet die net als wormen in de darmen leven. De parasiet kan voorkomen bij honden van alle leeftijden maar komt het meest voor bij jonge honden en katten. De dieren krijgen meestal diarree door deze parasiet en deze kan ook steeds weer terugkomen, ondanks behandeling. De parasiet wordt niet continu uitgescheiden. Als er ontlasting wordt onderzocht is het daarom belangrijk om dit van 3 momenten te verzamelen.

Vaccineren (enten)

Meer Informatie

Parasietenbestrijding Buitenland

Meer Informatie

Huisdieren Zorgplan

Meer Informatie

Paraveterinair Joyce

Wilt u meer weten over preventie en parasietenbestrijding in het bijzonder? Neem dan contact met ons op. Eén van onze assistentes vertelt u er graag meer over.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}