Bel (0299) 42 10 00

4.6
Gebaseerd op 530 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Ontwormen

Ontwormbeleid

Waarom mestonderzoek doen?

Ontwormbeleid is maatwerk, onderstaande punten zijn richtlijnen. Neem voor persoonlijk advies over ontwormen contact met ons op

Er is lange tijd te vaak en te veel ontwormd. Het gevolg hiervan is dat er resistentie ontstaan is tegen onze meest gebruikte ontwormingsmiddelen. Over enkele jaren hebben we geen werkzame middelen meer. Dit is het belangrijkste argument (voor de E.U.) om de afgifte van wormmiddelen beter te regelen en bewuster met deze middelen om te gaan.

Ontwormen van volwassen paarden van 4 jaar en ouder:

 • Het is verstandig om bij paarden ouder dan drie jaar twee tot drie keer per jaar mestonderzoek te doen (ongeveer maart, juni, september) en ze één keer per jaar, in het najaar (november), standaard te ontwormen. 
 • Aan de hand van dit mestonderzoek worden alleen die paarden met een hoge besmetting behandeld. Een hoge besmetting wil zeggen dat er meer dan 150 eitjes per gram ontlasting (EPG) worden uitgescheiden.
 • Hoe je het beste een mestmonster neemt lees je onder aan deze pagina

Paarden jonger dan 4 jaar

 • Omdat de ei-uitscheiding bij jonge dieren snel kan stijgen is een mestonderzoek minder betrouwbaar. Daarom behandelen we deze dieren preventief. Standaard gebruiken we bij deze jonge dieren ivermectine, dat mag elke 8 tot 10 weken worden herhaald.
 • In het najaar is het risico op een infectie met rode bloedworm het grootst. Wanneer de jonge paarden in het najaar weer op stal gaan, adviseren we daarom te ontwormen met moxidectine.

Veulens

 • De eerste ontworming aan een veulen wordt gegeven op 6 weken leeftijd. We gebruiken hiervoor ivermectine. Deze ontworming kan vervolgens elke 8-10 weken worden herhaald
 • Vroeger werd er heel vaak al op 2 weken leeftijd behandeld. Dit was vooral tegen een infectie met de veulenworm (strongyloides westerii). Deze worm komt tegenwoordig amper meer voor, omdat de merries goed ontwormd worden en de stallen schoon gehouden worden. Daarom is ontworming op deze leeftijd nog maar zelden nodig.
 • Daarnaast moeten veulens behandeld worden tegen spoelwormen. Spoelwormen kunnen bij veulens problemen geven vanaf ongeveer 8 weken leeftijd. Dit is dus ook de leeftijd waarop we de eerste behandeling hier tegen geven. Er zijn hiervoor 2 middelen, pyrantel of fenbendazol (de laatste moet twee dagen achter elkaar gegeven worden). Deze behandeling moet elke 6-8 weken worden herhaald.

Weidemanagement

Een belangrijk onderdeel van wormbesmettingen beperken en soms zelfs voorkomen is een goed weidemanagement. Er zijn meerdere opties om de het besmettingsniveau op de wei en dus in het paard te verlagen:

 • 2x per week alle mest van het land verwijderen
 • Percelen regelmatig een periode leeg laten
 • Andere dieren, denk aan schapen of koeien een periode op de lege weides laten grazen
 • Regelmatig eggen en evt kalken van de weide
 • Minder dieren per weide, helaas heeft dit pas effect als er max 1 paard per hectare staat, wat in Nederland bijna niet mogelijk is

Nemen van een mestmonster

 • Allereerst is het belangrijk dat de mest vers is. Bijvoorbeeld wanneer u het dier ziet mesten en daar dan direct wat van pakt. Een monster ter grootte van een boterhamzakje is ruim voldoende.
 • Gebruik alleen het bovenste deel en geen mest die de grond heeft geraakt. De mest van de grond kan namelijk ook grondwormen bevatten. Dit zijn vrij levende larven die erg veel lijken op wormlarven.
 • Als u mest van meerdere paarden brengt kan dat van maximaal 5 paarden per monster die bij elkaar op één stuk land staan. Van de mest van deze paarden kunt u dan één mengmonster maken door van alle paarden een gelijk deel mest te pakken en dit bij elkaar te voegen. Dit adviseren wij alleen als er geen paarden  met klachten (bv diarree, mager, terugkerend koliek) tussen staan.
 • Wanneer u de mest verzameld heeft maar het nog niet direct langs kunt brengen, kunt u het maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
 • De mest kunt u dagelijks brengen op de praktijk. Deze wordt dan onderzocht. U krijgt binnen een week hier de uitslag van.

Spoelwormen in paardenmest
Spoelwormen
Stalling

Meer Informatie

Paardenpraktijk

Meer Informatie

Paardenarts Esther van de Velde

Voor vragen over ontworming bij paarden of een terugbelverzoek van de dierenarts kunt u altijd contact met ons opnemen.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}