Bel (0299) 42 10 00

4.6
Gebaseerd op 530 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Laparoscopisch steriliseren – Hond

laparoscopische ingreep

Laparoscopisch steriliseren is een operatietechniek waarbij, via kleine sneetjes van ca. 5 mm, wordt geopereerd. Het woord laparoscopie is samengesteld uit laparo = buik en scopie = kijken. Bij de laparoscopische sterilisatie blijven we binnen in de buik waardoor de ingreep veel minder pijnlijk is. Laparoscopisch steriliseren brengt op een aantal punten een verfijning aan t.o.v. de conventionele/traditionele manier van opereren. Het wordt daarom ook wel minimaal invasieve chirurgie genoemd. Deze ingreep voeren wij al meer dan 10 jaar uit.

De laparoscopische sterilisatie wordt maar door een aantal dierenartsenpraktijken in Nederland uitgevoerd. 

Voordelen laparoscopie

  • Snel herstel en weinig napijn: Door de kleine wondjes is de hond weer snel hersteld en 95 % van de dieren eet en drinkt op de dag van de operatie alweer.
  • Kleine wondjes: er wordt door 2 openingen van 5 mm gewerkt en er hoeft dus niet meer een snede gemaakt worden waar minimaal een hand doorheen kan van gemiddeld 7 tot 10 cm. Kleine wondjes betekent ook minder trekpijnlijkheid, geen kans op wondbreuk en minder kans op wondinfectie.
  • Geen kap of body: de hond hoeft geen kap op. Kleine wondjes betekend ook minder irritatie van de wondjes, hierdoor is de neiging tot likken aan de wond veel minder.
  • Beter overzicht in de buik: zoals uit video-opnamen blijkt (zie ook hieronder) is het overzicht in de buik veel beter. Bij de ‘conventionele’ sterilisatie probeert men door een zo klein mogelijke snede met de hand blind in de buik de eierstok vrij te maken, terwijl met een kijkoperatie de eierstok helemaal vrij in beeld ligt.
  • Minder kans op nabloeden: door het goede zicht en het overzichtelijk kunnen werken, is de kans op een nabloeding uiterst gering.
  • Minder kans op infectie: doordat we uitsluitend met steriele instrumenten in de buik komen en handen(met operatiehandschoenen) van de operateur buiten de patiënt blijven. Dit vermindert de infectiekans aanzienlijk.

Nadelen laparoscopie

  • Er zijn geen nadelen.
Laparoscopisch steriliseren

Kijk 3D in de OK waar de operaties worden uitgevoerd

Wilt een afspraak maken neem dan contact op met een van onze assistentes.

Voortplanting en anticonceptie Hond

Meer Informatie

Algehele anesthesie  Onder narcose

Meer Informatie

Dierenarts Monique de Wit

Wilt u meer weten over laparoscopische sterilisatie, Een van onze assistentes vertelt u graag meer over deze ingreep.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}