Kunstmatige Inseminatie

KI

Kunstmatige inseminatie kort KI wordt gedaan op ons KI station. Voor de begeleiding van uw merrie kunt u dagelijks bij ons terecht. Als uw merrie hengstig is bekijken we door middel van echografie de baarmoeder en eierstokken en bepalen we wanneer de merrie geïnsemineerd kan worden. Wij kunnen van vrijwel alle hengsten sperma bestellen zowel in binnen- als buitenland. Ziet u niet wanneer uw merrie hengstig is dan kunt u een keer langskomen en proberen we door middel van echografie te bepalen in welk stadium van de cyclus de merrie op dat moment zit en wanneer u weer terug kan komen.

Dierenarts Dory Gouwens controleert de kwaliteit voorafgaand aan de kunstmatige inseminatie

Vers sperma 

Vers sperma kan voor de eisprong geïnsemineerd worden, dit blijft minimaal 48 uur werkzaam in de baarmoeder. Wanneer de merrie geïnsemineerd is controleren we haar na 2 dagen of er een eisprong is geweest. Als dit zo is gaan we afwachten en scannen we 16 tot 18 dagen of de merrie drachtig is. Als er nog geen eisprong is geweest bestellen we opnieuw sperma en insemineren we nog een keer.

Diepvriessperma 

Vers sperma blijft veel korter werkzaam in de baarmoeder, daarom insemineren we hiermee pas na de eisprong. Om de eisprong te bepalen scannen we de merrie minimaal 3 keer per dag. Dit is vrij arbeidsintensief en hiervoor is het nodig dat de merrie enkele dagen op onze locatie blijft.

Lees hier meer over diepvriessperma

Scannen

16 tot 18 dagen na de inseminatie scannen we voor de eerste keer op dracht. Op dit moment zie je alleen een vruchtblaas. Eventuele tweelingdracht kun je op dit moment zien en behandelen.

Tussen de 30 en 35 dagen scannen we voor de tweede keer op dracht. Op dit moment zie je een heel klein vruchtje met een kloppend hart. Als dit er allemaal goed uitziet scannen we aan het einde van het seizoen nog een laatste keer.

Embryotransplantatie

Meer Informatie

Begeleiding dracht

Meer Informatie

Afveulenen

Meer Informatie

Stalling

Meer Informatie

Paardenpraktijk

Meer Informatie

Paardenarts Esther van de Velde

Heeft u vragen over de mogelijkheden neem dan contact met ons op.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}