Chippen van je huisdier

Wat is een chip en hoe werkt het?

Een huisdier chippen dient ter identificatie van het dier. Een chip is een implantaatje ter grootte van een rijstkorrel die doormiddel van een naald onderhuids aangebracht wordt. Iedere chip bevat een uniek nummer dat met een chiplezer is af te lezen. Zowel dierenartsen, dierenasielen en dierenambulances beschikken over een dergelijke chiplezer. Ieder gevonden dier dat bij deze instanties wordt binnengebracht wordt gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van een chip. Heeft het dier een chip, dan is de eigenaar razendsnel opgespoord en ingelicht. Aan de hand van het unieke chipnummer kan uw telefoonnummer in een databank worden opgevraagd om u te informeren over waar uw huisdier zich bevindt en hoe het met hem of haar is.

Ook katten die normaal gezien niet buiten komen kunnen toch nog per ongeluk aan de aandacht van het baasje ontsnappen. Dus ook voor deze dieren is een chip daarom zeker aan te bevelen.

Er wordt soms, ten onrechte, gedacht dat een dierenpaspoort of een chipregistratie geldt als een eigendomsbewijs. Dit is niet het geval.

Katten 

Veel katten dragen halsbandjes met een adreskokertje of penning. Het gebeurt echter regelmatig dat als een dier wordt aangereden het kokertje niet langer aanwezig is. Katten kunnen ook verstrikt raken in het halsbandje, met vaak hele nare gevolgen. Door uw kat te chippen, hoeft deze geen halsbandje meer te dragen en voorkomt u dergelijke onaangename verrassingen. Voor kattenbezitters is het ook handig te weten dat er kattenluikjes en voerbakjes bestaan die u kunt instellen op het chipnummer van uw kat(ten). Zo gaat het luikje alleen open voor uw eigen huisdieren en niet die van de buren! Neem u uw kat mee de grens over, is een chip en paspoort verplicht.

Honden

Het is voor honden al sinds 1 april 2013 verplicht om een geregistreerde chip te hebben. Alle pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. Voordat de pups 8 weken oud zijn, moeten ze bovendien worden geregistreerd bij een door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen databank. Honden die worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Op deze manier men de malafide en illegale hondenhandel aanpakken.

Op www.chipjedier.nl kunt u uitgebreide informatie lezen over de chip- en registratieverplichting.

Registreren en controleren

Na het chippen moet de chip geregistreerd worden bij een databank. Zo wordt het chipnummer gekoppeld aan de adresgegevens van het dier en zijn eigenaar. Bij een verhuizing of een nieuwe eigenaar, moeten de gegevens in de databank worden aangepast. Bij overlijden moet het dier worden uitgeschreven. Zo blijven de gegevens in de databank altijd actueel. Mocht uw huisdier onverhoopt kwijtraken en weer gevonden worden, dan kan hij dankzij de chip en registratie veel gemakkelijker thuisgebracht worden.

  • Chippen bij dierenarts. Zodra uw huisdier door ons wordt gechipt, wordt deze ook geregistreerd.
  • Chip overschrijven dier fokker. De chip is geregistreerd door de fokker en u krijgt van de fokker instructies hoe u de chip op uw naam kan zetten. Dit is per registratie databank verschillend.

Bij controles blijkt dat een groot deel van de gechipte dieren niet of niet correct geregistreerd staat. U kunt dit eenvoudig zelf controleren via www.chipnummer.nl

Wel gechipt, niet geregistreerd? Zonde natuurlijk. U kunt de chip online registreren via www.ndg.nl of bij ons de chip laten controleren en registreren. Aan beide opties zijn kosten verbonden. Voor de registratie van de chip bij een hond heeft u een UBN nummer nodig. Dit kunt u aanvragen bij het RVO. UBN nummer aanvragen.

TIP VAN DE DIERENARTS:

Twijfelt u aan de registratie of de chip? Deze kunt u altijd gratis laten controleren. Onze assistentes scannen uw huisdier op een aanwezige chip en controleren de registratie. Wilt u de chip van uw huisdier laten controleren. Maak dan wel een afspraak, zo voorkomt u lange wachttijden.

Handige links:

Nederlandse Databank Gezelschapsdieren

Chipjedier.nl

Chipnummer.nl

Ndg.nl 

Chippen, registreren en uitlezen van de chip bij een hond.
Vaccineren (enten)

Meer Informatie

Parasietenbestrijding
Meer Informatie
Huisdieren Zorgplan

Meer Informatie

Paraveterinair Lisa

Is uw kat niet gechipt en wilt u deze chippen, of wilt een chip uitlezen? Bel dan voor een afspraak met 0299-421000.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}