Voortplanting en anticonceptie – Hond

Voortplanting en anticonceptie

De vruchtbare periode bij een vrouwelijke hond heet de loopsheid. De eerste loopsheid zal optreden tussen de 7e en 11e levensmaand. U staat voor de keuze hoe hiermee om te gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Als u met de hond wilt fokken:

De ideale leeftijd om een teefje te laten dekken is tussen de 2 en 6 jaar. Overleg wel eerst met de dierenarts, de rasvereniging of de fokker van uw eigen hond of er ook speciale voorwaarden zijn waaraan u en de hond dienen te voldoen.

Als u niet met de hond wilt fokken:

  • U kunt de hond loops laten worden en zorgen dat ze in deze periode niet gedekt kan worden. De loopsheid duurt ongeveer 18 à 20 dagen en gedurende deze hele periode is de teef aantrekkelijk voor reuen. Vooral in de eerste helft van de loopsheid kan de teef nogal wat bloed verliezen. De loopsheid wordt daarom vaak ervaren als een lastige periode.
  • U kunt de loopsheid definitief onderdrukken door de hond te laten steriliseren.

Behalve uit praktische overweging heeft sterilisatie ook uit gezondheidsoverweging de voorkeur!

Na de loopsheid staat de teef ongeveer 40 dagen onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron. Door dit hormoon worden de melkklieren en de baarmoeder langdurig gestimuleerd. Als dit jaar in, jaar uit plaatsvindt, dan wordt de kans op het ontstaan van melkkliertumoren en/of baarmoederontsteking steeds groter. Bovendien is de kans op het ontstaan van suikerziekte bij intacte teven veel groter dan bij gesteriliseerde teven.

Deze aandoeningen, die we meestal zien bij wat oudere teven, kunnen worden voorkomen door de teef op jonge leeftijd te laten steriliseren. Voor de behandeling van melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte moet de teef alsnog worden gesteriliseerd. Een dergelijke operatie bij een zieke, oudere hond geeft natuurlijk meer risico dan dezelfde operatie bij een jonge gezonde hond.

Wat is nu het beste moment om mijn teef te laten steriliseren?

Op dit moment geven onderzoeken aan, dat het beste moment om te steriliseren voor kleine rassen (<15kg), vóór de eerste loopsheid is. Wij houden daarbij de leeftijd van 6 maanden aan. Voor grote rassen (>15kg) zou het beste moment zijn om 1 loopsheid af te wachten. Drie maanden na die eerste loopsheid is dan het beste moment in de cyclus om de sterilisatie uit te voeren. De teef is op dat moment in anoestrus, wat betekend dat het in hormonale rust is. Dit is het veiligste moment om te opereren. 

U zult de voor- en nadelen tegen elkaar moeten afwegen. Hieronder staan er een aantal voor u op een rijtje:

Voordelen van steriliseren:

  • De kans op suikerziekte wordt veel kleiner. De kans op “zwangerschaps”diabetes is niet meer aanwezig. 
  • Baarmoederontsteking kan niet meer ontstaan voor de eerste loopsheid:
  • De hond komt niet onder invloed van zwangerschapshormonen te staan, waardoor de kans op melkkliertumoren minimaal is. Hoe vaker de teef loops wordt, hoe groter de kans op melkklier tumoren, en na 4 loopsheden is de kans op melkklier tumoren even groot als bij niet steriliseren. 
  • Bij een jonge hond is er minder buikvet, waardoor de operatie veel makkelijker en sneller verloopt.
  • Een jonge, slanke hond kan een narcose beter verdragen en is vlot weer wakker.

Nadelen van steriliseren:

  • Kleine kans op urine-incontinentie. Enkele rassen hebben een vergroot risico: De boxer, dobermann, dwergpoedel, old English sheepdog, weimaraner, riesenschnauzer, rottweiler, bouvier en Ierse setter. Urine verlies is over het algemeen goed te behandelen met medicijnen.
  • Bij langharige hondenrassen kan er een verandering van de vachtstructuur optreden.
  • De basisbehoefte aan energie wordt kleiner, waardoor de hond dikker kan worden wanneer ze dezelfde hoeveelheid blijft eten als voor de operatie. Door het rantsoen hierop aan te passen (met 25% te verminderen) kunt u dit probleem gemakkelijk voorkomen.

En de sterilisatie zelf? Hoe en wat wordt er gedaan?

De sterilisatie kan via de reguliere methode gebeuren (buikoperatie), maar kan bij ons ook via een kijkoperatie (laparoscopie).

Bij de kijkoperatie maakt de chirurg een klein sneetje voor, en achter de navel. Via die twee gaatjes worden de camera (scoop) en de instrumenten naar binnen gebracht. We kunnen de eierstokken in beeld brengen en vervolgens de bloedvaten daarvan de dichtbranden. De eierstokken worden dan verwijderd via het achterste gaatje. Wij geven de voorkeur voor deze methode bij honden vanaf circa 12 kg. (lees meer…)

Bij de buikoperatie maakt de chirurg een snede achter de navel, van enkele centimeters groot (afhankelijk van de grootte van de hond). De eierstokken worden opgezocht, de bloedvaten worden afgebonden en de eierstokken worden vervolgens verwijderd. Bij een afwijkend uitzicht van de baarmoeder wordt deze eveneens verwijderd. De spierlaag, de onderhuid en de huid worden afzonderlijk van elkaar dicht gehecht (3 lagen).

Na de operatie slaapt de hond uit in onze uitslaapkamer, waar de lichaamstemperatuur goed in de gaten word gehouden word. Bij kortsnuitige honden wordt ook zuurstof toegediend tijdens het in slaap vallen en het wakker worden. Indien de temperatuur goed op peil blijft en de hond ook voldoende wakker is, kan ze weer naar huis. De wond moet beschermd worden tegen likken doormiddel van een kraag of body (na de laparoscopie is dit meestal niet nodig). Omdat de hechtingen vanzelf oplossen hoeft u hierna niet meer terug te komen om de hechtingen te laten verwijderen.

De reu

Bij een mannelijke hond heeft het medisch gezien geen voordelen om te castreren. Castratie bij de reu wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de reu zich niet kan voortplanten, en/of vanwege hinderlijk gedrag veroorzaakt door testosteron (zoals rijgedrag, markeren of agressie naar andere reuen). Het is niet altijd duidelijk of onwenselijk gedrag door testosteron wordt veroorzaakt. Daarom kan het nuttig zijn om niet direct definitief te castreren, we kunnen dan immers niet meer terug. Een “chemische ”castratie (implantaat) kan uitkomst bieden. Dit implantaat wordt zoals een chip onderhuids aangebracht en werkt 6 of 12 maanden. Als deze uitgewerkt is, keren de testosteronspiegels en vruchtbaarheid weer terug.

Heeft u vragen over deze behandeling. Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Laparoscopisch steriliseren Hond
Meer Informatie
Een nieuwe pup

Meer Informatie

Huisdieren Zorgplan

Meer Informatie

Paraveterinair Demi

Heeft u vragen over anticonceptie bij honden?  Eén van onze assistentes vertelt u graag meer over wat wij voor u en uw hond kunnen betekenen. Laat een bericht achter op de contactpagina of bel 0299 412000.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}