Bel (0299) 42 10 00

4.6
Gebaseerd op 530 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Tanden poetsen

Tanden Poetsen met dierenarts Tessa

Tanden poetsen voorkomt veel gebitsproblemen! Maar hoe werkt tandenpoetsen nu precies bij huisdieren? Dierenarts Tessa geeft een aantal tips om het poetsen aan te leren. Persoonlijk advies? Ook op de praktijk demonstreren wij het tanden poetsen!

1 Wat heb je nodig - Tanden poetsen met Dierenarts Tessa

1. Wat heb je nodig

Er zijn verschillende attributen om tanden te poetsen. Probeer wat voor u het makkelijkste werkt, het belangrijkste is het poetsen zelf! Maar liefst 70% van onze honden en katten heeft beginnende of verborgen gebitsproblemen.

2 werk stap voor stap - Tanden poetsen met Dierenarts Tessa

2. Oefenen zonder poetsen

Begin zo jong mogelijk met oefenen. Probeer rustig steeds iets meer. Even de lip optillen, even met je vingers over de tanden, en zo verder. Geen houdgrepen of dieren in een hoek drijven. Belangrijk is dat het leuk blijft voor uw hond of kat.

3 werk stap voor stap - Tanden poetsen met Dierenarts Tessa

3. Werk stap voor stap

Het hoeft niet allemaal in één keer. Bij de hoektanden kom je makkelijk, begin daar. Naarmate het poetsen meer routine wordt kun je ook de voortanden en uiteindelijk de kiezen gaan poetsen.

4 Maak het makkelijk - Tanden poetsen met Dierenarts Tessa

4. Maak het makkelijk

Een tandenborstel op je vinger houdt nu eenmaal makkelijker vast en is zeer geschikt om mee te beginnen. Voor katten kun je een verbandgaasje over je vinger wikkelen voor je naar een tandenborstel overstapt.

5 Rustige bewegingen - Tanden poetsen met Dierenarts Tessa

5. Rustige bewegingen

Beweeg je vinger, de borstel of het gaasje altijd rustig en met lichte druk over de tanden. Stop als hond of kat erg veel weerstand geeft, of probeer één van de eerdere stappen en bedenk: morgen is er weer een dag.

6 Met de tandenborstel - Tanden poetsen met Dierenarts Tessa

6. Met de tandenborstel

Een ‘gewone’ tandenborstel is ook prima. Let er op dat het een borstel is met rechte haren, en bij voorkeur niet heel hard. Tandpasta voor huisdieren kan, maar hoeft niet. De poetsbeweging zelf is belangrijk, de tandpasta is uiteindelijk vooral een hulpmiddel met een lekker smaakje.

7 geduld loont - Tanden poetsen met Dierenarts Tessa

7. Geduld loont

Het kan een tijd duren voordat poetsen goed lukt. Denk er aan dat alle beetjes helpen, en dat de extra aandacht voor uw huisdier juist een extra beloning is voor uw hond of kat. Als u op de praktijk bent geven wij u graag persoonlijk advies en een demonstratie.

8. Ontsmettende tandgel

Als de eerste stappen goed gaan, maar je huisdier vindt de poetsbewegingen niet fijn, dan is het nog geen verloren zaak. Bij jezelf voel je precies hoe hard de poetsbewegingen zijn, bij een ander weet je niet hoe hard je poetst. Vaak bots je ongemerkt bij de achterste kiezen tegen de kaaksomslag aan, wat geen prettig gevoel is. Ontstoken en snel bloedend tandvlees is ook gevoelig. Probeer dan een ontsmettende tandgel aan te brengen op het tandvlees, tanden en kiezen. Er zit een flexibele applicator op de tube, dus je hoeft niet eens met je vinger in de mond om de tandgel aan te brengen. De tandgel blijft een paar minuten goed plakken en ontsmet, waardoor tandplak veroorzakende bacteriën worden gedood en het ontstoken tandvlees zich kan herstellen.

8 Beloon goed gedrag - Tanden poetsen met Dierenarts Tessa

9. Beloon goed gedrag

Beloon goed gedrag, negeer slecht gedrag. Maak er geen worstelpartij van, maar een spelletje. Belonen kan met kauwsticks of kauwbotten. Langer kauwen betekent dat er beter wordt ‘gepoetst’ tijdens het kauwen. Grotere brokken of anti-tandsteen brokken kunnen ook uitkomst bieden.

Heeft u vragen over poetsen, onze assistentes staan u graag te woord.

Lees meer over gebitsverzorging en gebitsproblemen op licg.nl – Gebitsverzorging

Gebitsproblemen Kat

Meer Informatie

Gebitsproblemen Hond

Meer Informatie

Preventie en onderhoud gebit kat

Meer Informatie

Preventie en onderhoud gebit hond

Meer Informatie

Wat doen we tijdens een Gebitsbehandeling

Meer Informatie

Wanneer is een gebitsbehandeling nodig?

Meer Informatie

Huisdieren Zorgplan

Meer Informatie

Paraveterinair Demi

Wilt u meer weten over preventie en onderhoud van het hondengebit, een van onze paraveterinair assistentes vertelt u er graag meer over. Laat een bericht achter op de contactpagina of bel met 0299-421000

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}