Het paardengebit

Het paardengebit

Het paardengebit

Het paardengebit groeit continu, de snijtanden en kiezen met ongeveer 3 mm per jaar.

Snijtanden

Zowel in de bovenkaak als de onderkaak bevinden zich 6 snijtanden. Deze worden gewisseld omstreeks tweeënhalf, drieënhalf en viereneenhalf jarige leeftijd. Wisselen gebeurt vanuit het midden van het gebit naar buiten toe.

Kiezen

Zowel op de bovenkaak als de onderkaak bevinden zich 12 kiezen: 6 kiezen per kaakhelft achter in de mond. De eerste drie kiezen per rij kiezen zijn de melkkiezen en worden gewisseld omstreeks tweeënhalf, drie- en vierjarige leeftijd. De achterste drie kiezen zijn direct volwassen kiezen en komen door op één tot driejarige leeftijd.

Ruinentanden

Achter de snijtanden zitten de hengsten-, of ruinentanden. Deze komen over het algemeen alleen bij mannelijke dieren voor, maar kunnen ook bij vrouwelijke dieren voorkomen.

Wolfskiezen

Niet ieder paard heeft wolfskiezen, dit zijn kleine kiesjes die voor de eerste kies groeien in de bovenkaak. De wolfskiezen kunnen zowel onder het tandvlees groeien als door het tandvlees heen breken. Deze kiezen kunnen voor problemen zorgen, en zullen eigenlijk altijd moeten worden verwijderd.

Op paardenarts.nl vindt u meer informatie over tandheelkunde bij paarden. Twijfelt u over de gezondheid van het gebit van uw paard, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Ontwormen

Meer Informatie

Paardenarts Dory Gouwens

Heeft uw paard last zijn of haar gebit neem dan contact met ons op, of vraag om een terugbel verzoek van paardenarts Dory voor overleg.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}