Gebit konijnen en knagers

Tanden van konijnen en knaagdieren

De tanden van konijnen en knaagdieren blijven levenslang doorgroeien. Door te kauwen/knagen slijten de tanden en kiezen waarvoor voeding met structuur nodig is. Hooi is hier een goed voorbeeld van. De bovenste snijtanden van het konijn groeien per week 2 mm, de onderste 2,4 mm. Dus is het goed in te denken dat als deze niet goed slijten, de tanden in korte tijd vrij lang kunnen worden.

Voortanden kunnen er uit gaan zien als de slagtanden van een olifant, vandaar de benaming ‘olifantstanden.’ Wanneer de kiezen niet goed op elkaar staan, slijten deze scheef af en ontstaan er scherpe haken op de kiezen die het wangslijmvlies en tong kunnen beschadigen. Hierdoor kan het konijn stoppen met eten. Kies daarom voor een rantsoen waar veel op geknaagd en gekauwd moet worden.

De voortanden zijn makkelijk te controleren en bij te slijpen. De kiezen moeten met een lampje bekeken worden. Als de kiezen geslepen moeten worden, is het nodig dat het dier onder narcose gaat. De narcose is over het algemeen geen probleem, maar als het dier al erg verzwakt is, is er wel een verhoogd risico op het niet meer wakker worden van het dier. Als blijkt dat er al wondjes zijn ontstaan in de mond van het dier, krijgt het pijnstillers mee naar huis.

Slijpen van het gebit van een  konijn
Het slijpen van de voortanden

Konijnen en knaagdieren hebben een maagdarmstelsel dat continue aanvoer van vezelrijk voer nodig heeft, zoals hooi, biks en evt. wortel. Het is dus belangrijk dat het dier weer snel gaat eten. Wil het dier nog niet goed zelf eten ondanks het geven van pijnstillers, is evt. dwangvoedering nodig. Hiervoor hebben wij speciaal voer dat aangemaakt kan worden tot vloeibaar voedsel, maar waar toch voldoende vezels inzitten. Dit kan men evt. met een spuitje in de bek ingeven.

Als de darmen al te lang stil hebben gelegen, kan het zijn dat ze wat hulp nodig hebben met opgang komen. Dit kunt u in de gaten houden door te controleren of het dier keutels produceert. Als dit niet opgang komt heeft het dier hiervoor medicijnen nodig en moet u de dierenarts raadplegen.

Tenslotte, als het dier echt een scheef gebit heeft, zal het probleem weer terugkomen. Als het probleem bij een konijn zich beperkt tot de snijtanden, kunnen deze getrokken worden zodat ze niet elke 4-6 weken geslepen hoeven worden. Cavia’s kunnen niet zonder hun snijtanden.

Bekijk 3D de gebitsruimte in de kliniek

Eet uw konijn of knaagdier slechter of zelfs niet, aarzel dan niet contact op te nemen.

Lasertherapie

Meer Informatie

Een gezond konijn – Voeding

Meer Informatie

Paraveterinair Carin

Heeft u vragen over het gebit van uw konijn of knager? Bel met 0299-421000

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}