Bel (0299) 42 10 00

4.6
Gebaseerd op 530 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Preventie en onderhoud gebit – Kat

Voorkom gebitsproblemen

Het is belangrijk regelmatig het gebit van uw kat te controleren. Maar niet elke kat laat het thuis goed toe om naar het gebit te laten kijken. Bovendien zijn gebitsproblemen bij een huisdier soms lastig te herkennen. Daarom is het belangrijk om regelmatig bij de dierenarts het gebit te laten beoordelen.

In eerste instantie wordt bij kittens tijdens de kittenvaccinaties (9 en 12 weken) de stand van de tanden en het wisselen van het gebit nauwlettend opgevolgd. Ook wordt dan uitgelegd waar u zelf op kunt letten bij het wisselen. Als we uw kat later terugzien voor sterilisatie/castratie, wordt het gebit altijd gecontroleerd of het volledig gewisseld is.

Verder wordt het gebit bij de jaarlijkse controle en vaccinatie, of bij een consult voor iets anders, natuurlijk ook weer nagekeken.

Bij het zien van opgehoopte voedselresten, tandplak of ontstoken tandvlees kunnen wij u er attent op maken om meer aandacht te geven aan de gebitsverzorging van uw kat.

Indien er tandsteen, ontstoken/opgetrokken tandvlees en slechte- of afgebroken elementen geconstateerd worden, zal een professionele gebitsbehandeling aangeraden worden.

Preventie en Onderhoud

Net als bij de mens is het voorkomen van gebitsproblemen beter dan genezen! De belangrijkste pijler bij preventie berust op het voorkomen of vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen. De dierenarts speelt hier een rol bij, maar de dagelijkse verzorging van het gebit door de eigenaar is nog veel belangrijker.

Tandenpoetsen is de beste manier om het gebit van een kat schoon en gezond te houden. Dit kan bij katten best heel lastig zijn, alles is natuurlijk een stuk kleiner dan bij een hond. Sommige katten zullen poetsen niet goed toelaten, met name wanneer ze dit niet van jongs af aan gewend zijn. Dus begin al zo jong mogelijk met poetsen en wees geduldig bij het aanleren.

Voor het kattengebit adviseren wij om poetsdoekjes te gebruiken. Wikkel de doekjes om je wijsvinger en poets daarna de tanden en kiezen van je kat. Poets alleen de buitenkant, de binnenkant wordt door de tong gepoetst. Twee à drie keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak tegen te gaan.

Wanneer poetsen niet lukt…

Als poetsen echt niet lukt, kun je gebruik maken van onderstaande mogelijkheden.

Indien een kat al (veel) tandsteen heeft, is het advies om eerst een professionele gebitsbehandeling onder narcose te laten uitvoeren, en om daarna aan de slag te gaan om het gebit schoon te houden.

“Tandenpoetsbrokken”

Tandenpoetsbrokken voor de kat

Voeding kan helpen bij de preventie van tandplak: een gebit dat kauwt blijft schoner. Zo geven harde droge brokken minder snel problemen dan zacht blikvoer.

Er kunnen ook speciale brokken gevoerd worden: bijvoorbeeld t/d voer van Hill’s. Door de grootte en de vorm van de brok kan een kat deze brokken niet zonder kauwen doorslikken. Door de speciale samenstelling en het hoge vezelgehalte van de brok poetst deze brok als het ware de tanden tijdens het kauwen.

Dentisept of hexagel

Deze kleverige tandpasta’s blijven een paar minuten goed plakken en hebben een ontsmettende werking, waardoor tandplak veroorzakende bacteriën worden gedood en het ontstoken tandvlees zich kan herstellen. Deze tandpasta’s kunnen preventief ingezet worden voor het onderhoud van een schoon gebit wanneer een kat de poetsende beweging niet toelaat. Verder worden deze tandpasta’s ook therapeutisch ingezet, om eerst ontstoken tandvlees te laten genezen, waarna later het poetsen weer opgepakt kan worden.

Orozyme ® Bucco-Fresh

Orozyme is een poeder dat dagelijks aan het droge of natte voer toegevoegd kan worden. Orozyme is een algenpreparaat dat tot in de speekselklieren werkt. Via het speeksel wordt dan de mond behandeld. De slechte adem verdwijnt na 3-6 weken toediening. In tweede instantie verweekt de bestaande tandplak en kan de zachter geworden tandsteen makkelijker verwijderd worden door middel van poetsen.

Bacteriegroei voorkomend mondwater

Vet Aquadent is een vloeistof dat door het drinkwater van de hond of kat gemengd kan worden. Je kunt dit gebruiken bij een gebit dat nog redelijk schoon is of net schoongemaakt is. Indien er tandsteen aanwezig is, zal Vet Aquadent dit niet weghalen of doen oplossen.

Neem een kijkje in onze tandartsen ruimte.

Gebitsproblemen Kat

Meer Informatie

Wat doen we tijdens een Gebitsbehandeling

Meer Informatie

Wanneer is een gebitsbehandeling nodig?

Meer Informatie

Huisdieren Zorgplan

Meer Informatie

Paraveterinair Natascha

Wilt u meer weten over preventie en onderhoud van het kattengebit, een van onze paraveterinair assistentes vertelt u er graag meer over. Laat een bericht achter op de contactpagina of bel met 0299-421000

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}