Gebitsproblemen – Hond

80% van de honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen!

Ouderdom speelt natuurlijk een grote rol. Hoe ouder het dier, des te groter de kans dat tandplak en /of tandsteen aanwezig is. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen. Verder kan er meer tandplak gevormd worden waar voedselresten zich gemakkelijk kunnen ophopen, zoals bijvoorbeeld bij scheefstaande kiezen die te dicht op elkaar staan.

  • Tandplak is een laagje bestaande uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën. Tandplakvorming ontstaat daarom bij voorkeur langs de rand van het tandvlees. Door tandplak te bestrijden kan de vorming van tandsteen worden tegengegaan.
  • Tandsteen ontstaat wanneer er onder invloed van speeksel verkalkingen optreden in tandplak. Eenmaal gevormd tandsteen is niet met chemische middelen of met tanden poetsen meer op te lossen. Door het ruwe oppervlak is tandsteen een ideale plaats voor bacteriën waardoor er een verhoogde kans op tandvleesontsteking en parodontitis ontstaat.
  • Tandvleesontsteking (gingivitis) wordt veroorzaakt door bacteriën uit voedselresten, tandplak en tandsteen. Bacteriën hopen zich op tussen de tand en het tandvlees en tasten zo het tandvlees aan. Het tandvlees wordt rood en gezwollen en bloedt gemakkelijk. De ontsteking verspreidt een onaangename geur waardoor uw huisdier erg uit z’n bek stinkt. Tot dit moment is het proces nog reversibel: als het gebit professioneel gereinigd wordt, kan het tandvlees zich weer geheel herstellen en kan de mond en het gebit weer gezond worden.
  • Parodontitis is een tandvleesontsteking die zich tot in de diepere delen heeft uitgebreid. Dit kan leiden tot weefsel- en botafbraak en het terugtrekken van het tandvlees, waardoor de wortels van de tanden en kiezen bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen de tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak en kunnen ze uitvallen. Een parodontitis is irreversibel, dus niet meer terug te draaien, en extractie van aangetaste elementen is in dit stadium de enige oplossing.

Kortsnuitige hondenrassen

Bij kortsnuitige hondenrassen is er vaak sprake van een onderbeet, ook wel ‘centenbak’ genoemd. Het lijkt of de onderkaak te lang is, maar het is juist de bovenkaak die te kort is. Hierdoor bestaat er ruimtegebrek in de bovenkaak en staan de kiezen vaak overdwars en te dicht op elkaar. Voedselresten kunnen zich makkelijk ophopen. Dit geeft aanleiding tot tandplak, tandsteen en tandvleesontstekingen en uiteindelijk rotte kiezen. Het is dus een feit dat kortsnuitige hondenrassen veel gevoeliger zijn voor gebitsproblemen!

Extractie van de scheve kiezen die te dicht op elkaar staan is noodzakelijk om ophoping van etensresten te voorkomen. Op deze manier wordt voorkomen dat de belangrijkste kauwkies aangetast zal worden. Wordt dit in een te laat stadium ontdekt, dan moeten vaak alle kiezen getrokken worden omdat de elementen te ver zijn aangetast.

Persisterende melktanden

Bij een normaal verloop van het wisselen van een melkgebit naar een volwassen gebit gaat het blijvende element, dat klaarligt onder het melkelement, druk uitoefenen op de wortel van het melkelement. Door de druk lost de wortel van het melkelement op, valt de kroon uit, en kan het volwassen element doorbreken.

Vooral bij kortsnuitige rassen en dwergrassen (Franse Bulldog, Mopshond, Chihuahua, Shi-tzu, Pomeriaan) verloopt het wisselen nogal eens afwijkend. Het meest voorkomende probleem zijn persisterende, oftewel te lang aanwezig blijvende melktanden. Dat houdt in dat het melkelement nog aanwezig is als het blijvende element al doorgekomen is. Dit wordt het vaakst bij de hoektand gezien, waarbij er een kleiner melkhoektandje achter de volwassen hoektand blijft staan.

Gevolgen Op het moment dat er een persisterende melktand aanwezig is, zullen er dus twee elementen op de plaats van één element moeten staan. Dit levert ruimtegebrek in de mond op. Als elementen te dicht op elkaar staan, kunnen zich makkelijk etensresten en tandplak ophopen, waarna er tandvleesontsteking ontstaat. Verder kan het blijvende element een scheve stand aannemen door het ruimtegebrek.

Therapie Indien een pup, na een leeftijd van 6 maanden nog persisterende melktanden heeft, is het belangrijk deze te laten verwijderen. Als er al een afwijkende stand is ontstaan van het blijvende element, kan het nodig zijn dit te corrigeren. Voor een milde correctie kan het voldoende zijn om de hond op een bal te laten bijten of de hond lichte tractie uit te laten oefenen op een flostouw.

Kauwen op een bal

Bij een milde stand afwijking van de blijvende hoektand na extractie van de persisterende melkhoektand kan dit gecorrigeerd worden door de hond dagelijks 5-10 min op een rubberen bal te laten kauwen. De bal moet groot genoeg zijn, zodat de hond de bal voor in de mond moet houden. Door de kauwende beweging wordt de volwassen hoektand voorzichtig naar buiten geduwd om de afwijkende stand te corrigeren.

Afgebroken melktand of melkkies

Mocht het gebeuren dat er voor het wisselen een element afbreekt, bijvoorbeeld door wild spelen met een flos of het pakken van stenen, dan is het belangrijk dat dit direct door een dierenarts wordt bekeken! Indien het afgebroken element tot op het wortelkanaal open is, dan is dit een ingang voor bacteriën. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan waarbij niet alleen het melkelement verloren gaat, maar ook de volwassen tand of kies kan worden aangetast. Het afgebroken melkelement moet zo snel mogelijk onder narcose verwijderd worden en ondertussen wordt de pup met pijnstillers en antibioticum behandeld.

Afgebroken volwassen tand of kies

Ook bij een volwassen honden gebit is het belangrijk dat dit direct door een dierenarts wordt bekeken! Bij een afgebroken tand of kies kan het wortelkanaal open komen te liggen en moet er op korte termijn iets gebeuren om de pijn te verhelpen en het gevaar op kieswortelontsteking te voorkomen. De meest gangbare oplossing is dat de afgebroken tand of kies onder narcose verwijderd wordt. In sommige gevallen wil de eigenaar dat de afgebroken tand behouden wordt. Dan kan er een wortelkanaalbehandeling bij een tandheelkundig specialist uitgevoerd worden.

Slijtage

Bij honden zien we vaak problemen door het afbreken of afslijten van stukjes van de kroon van de kiezen of hoektanden.  Dit komt door het kauwen op te harde dingen als takken, stenen en hertengeweien. Ook kunnen de microvezels van tennisballen veel slijtage geven. Wij adviseren dan ook om honden alleen met rubberen, tandvriendelijke speeltjes te laten spelen.

Slijtage van tanden en kiezen maakt een element zwak. Een tand of kies kan daardoor gemakkelijk afbreken. Het kan ook gebeuren dat door slijtage het wortelkanaal van de kies bloot komt te liggen. Dit geeft pijn en is daarnaast een intredepoort voor bacteriën.  Hierdoor worden de wortels van de kies aangetast en zijn wij vaak genoodzaakt deze kies te trekken. Ook kunnen bacteriën via de bloedbaan op andere plekken in het lichaam voor problemen zorgen.

Kieswortel abces

Soms komen dieren op het spreekuur die plotseling een dikte onder het oog of onder de kaak hebben ontwikkeld. Dit kan worden veroorzaakt door een kieswortel abces. Hierbij heeft zich door bacteriën een abces gevormd rond de punt van de wortel. Dit is een erg pijnlijke aandoening. De aangedane kies moet worden getrokken om dit probleem te verhelpen. Het is soms niet direct aan de buitenkant te zien welke wortel het probleem veroorzaakt. Wij maken dan röntgenfoto’s onder narcose van de kiezen om te beoordelen welke kies eruit moet.

Heeft u vragen over het gebit van uw huisdier, onze assistentes staan u graag te woord.

Lees meer over gebitsverzorging en gebitsproblemen op licg.nl – Gebitsverzorging

Lasertherapie

Meer Informatie

Wat doen we tijdens een Gebitsbehandeling

Meer Informatie

Wanneer is een gebitsbehandeling nodig?

Meer Informatie

Tanden poetsen met Tessa

Meer Informatie

Huisdieren Zorgplan

Meer Informatie

Dierenarts karina

Heeft u vragen over het gebit van uw hond? Laat een bericht achter op de contactpagina of bel met 0299-421000

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}