Een nieuwe pup

Pups

Als (potentieel) nieuwe eigenaar komt er natuurlijk van alles op je af, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Op deze pagina zetten wij de belangrijkste punten nog even voor u op een rij.

De Pup Zyra in de wachtkamer

Vaccineren

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat uw pup een goede start maakt, preventie speelt daarbij een grote rol. Pups krijgen via de moeder(melk) nog enige tijd bescherming tegen verschillende ziekten. Het wegvallen van die bescherming wordt opgevangen door op het juiste tijdstip te vaccineren. Pups zijn normaal gezien op 6 weken leeftijd gevaccineerd bij de fokker. Daarna moeten ze op 9 en 12 weken nog een keer gevaccineerd worden.

Als de hond mee gaat naar het buitenland moet er tegen hondsdolheid geënt worden. Dit kan vanaf minimaal 3 maanden leeftijd (let op, dat is meestal niet hetzelfde als 12 weken leeftijd). Deze vaccinatie is na 3 weken geldig. Meer over vaccineren

Ontwormen

Bij jonge dieren kunnen wormen veel problemen geven zoals vermageren, diarree of braken. Pups kunnen wormen al binnen krijgen met de moedermelk of zelfs al voor de geboorte in de baarmoeder. Ontwormen op 2,4 6 en 8 weken voorkomt de meeste problemen, daarna moet de ontworming maandelijks herhaald worden tot 6 maanden leeftijd. Hoe vaak de volwassen hond ontwormd moet worden, hangt af van de leefomstandigheden. (meer over ontwormen: parasieten bestrijding)

Voeding 

Pups maken de grootste groeispurt in de eerste 6 maanden maar groeien door tot circa 18 maanden. Om goed te kunnen groeien hebben jonge dieren relatief meer eiwitten nodig. Het is dus belangrijk een goede kwaliteit puppy voer te geven. Wees voorzichtig met voerwisselingen, het maagdarmkanaal kan abrupte veranderingen vaak nog niet goed aan. Zorg dus altijd dat u enkele dagen het nieuwe voer in toenemende mate mengt met het oude voer als u over wil stappen.

Een passend voerschema vindt u op de verpakking van uw voer. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het type voer en het gewicht van de pup op dat moment. Voor grotere rassen is het voor de ontwikkeling van de gewrichten en kwaliteit van de botten, beter als de groei niet te snel gaat, hiervoor zijn speciale puppy voeders verkrijgbaar die daar rekening mee houden (“puppy large breed” voeders). Een aantal van onze assistentes zijn opgeleid als voedingsconsulent, informeer telefonisch of aan de balie voor gratis advies op maat.

Anticonceptie 

Seksueel gedrag kan al vroeg beginnen. De eerste loopsheid van een teefje valt meestal tussen de 7e en 11e levensmaand.  Het vroeg-, dus voor de eerste loopsheid, steriliseren van uw hond kan medisch gezien voordelen hebben (minder kans op baarmoederontsteking en/of borstkanker op latere leeftijd). Een reu wordt vruchtbaar vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd. Meer over voortplanting en anticonceptie.

Chippen 

Bij pups geboren na 1 april 2013 moet er wettelijk verplicht voor 7 weken leeftijd gechipt en geregistreerd worden. Als u een pup koopt, moet deze dus bij de fokker zijn gechipt en geregistreerd en moet de pup ook in het bezit zijn van een EU dierenpaspoort. Als u de pup overneemt, zult u de registratie van de chip moeten overzetten op uw naam. Vaak krijgt u van de fokker een ‘safe code’ om dit te kunnen doen. Om een nieuwe chip te kunnen registeren dient u een UBN nummer aan te vragen bij de RVO: zie www.rvo.nl

Meer over chippen en registreren

Verzekeren  

Maakt u zich zorgen over medische kosten? Overweeg uw huisdier te verzekeren. Er zijn verschillende maatschappijen die verzekeringen voor uw huisdier aanbieden. Meer over verzekeren

Vaccineren (enten)

Meer Informatie

Huisdieren Zorgplan

Meer Informatie

Huisdierenverzekering

Meer Informatie

Dierenarts assistente Linda

Heeft u vragen over uw nieuwe pup, of wit u advies voordat u een pup koopt. Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag op weg.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}