Echo onderzoek

Bekijken van organen

Geluidsgolven  

Echo werkt op basis van geluidsgolven. Elk weefsel in het lichaam weerkaatst geluidsgolven op een andere manier. Voor het onderzoek wordt de vacht van uw huisdier geschoren, omdat anders lucht tussen de haren het beeld vertroebelt. Doormiddel van een gel op de huid en een “probe” sturen we de geluidsgolven in het lichaam. De weerkaatsingen worden door diezelfde probe weer opgevangen en omgezet tot een beeld. Op het beeldscherm krijgen we het beeld direct te zien en kunnen de organen worden bekeken.

Bekijk 3D de echo ruimte in de kliniek.

Scheren-van-de-buik-bij-een-kat-voorafgaand-aan-een-echo-onderzoek

We kunnen deze geluidsgolven niet horen en ze zijn niet schadelijk voor het lichaam. Het is precies dezelfde techniek die gebruikt wordt om bij zwangere vrouwen de baby te bekijken. Narcose is voor dit onderzoek bijna nooit nodig.

We maken een echo van de buik als we de details van organen of de inhoud van organen willen bekijken. Bijvoorbeeld: steentjes in de blaas, puppy’s in de baarmoeder of een verstopping in de darmen. Alle organen in de buik kunnen in beeld gebracht worden. Ook is het mogelijk om via echogeleiding, biopten te nemen. Wij hebben al jarenlange ervaring in dit onderzoek en werken ook op doorverwijzing. 

In de borstholte is het ook mogelijk om een echo van het hart te maken. Dit is een nog specialistischer onderzoek, wat bij ons nog maar beperkt mogelijk is.

Op dit moment bieden wij aan: een EPIC screening voor honden die verdacht worden van een lekkende hartklep. Zo monitoren we in een vroeg stadium of er medicatie nodig is.

Bij katten kunnen we op dit moment bij benauwdheidsklachten onderzoeken of deze worden veroorzaakt door het hart.

Komt uw dier voor een echo onderzoek? 

Echo volledige buik:

het is nuttig als het dier nuchter is, maar het liefst wel een gevulde urineblaas heeft. Geef uw dier voorafgaande het onderzoek 12 uur geen eten. Een beetje drinken kan geen kwaad. Een aantal uren voor het onderzoek niet uitlaten om ervoor te zorgen dat de blaas urine bevat.

Echo urineblaas / nieren:

Het is noodzakelijk dat de blaas gevuld is, maar het dier hoeft niet nuchter te zijn. Omdat het bij katten lastig kan zijn om met een gevulde blaas te komen, is het meestal nodig de kat even op te nemen. Wij wachten dan tot de blaas voldoende gevuld is.

Tijdens het onderzoek van de buik ligt het dier in een zacht kussen, op de rug. Omdat echografie niet schadelijk is voor de gezondheid kunt u aanwezig zijn tijdens het onderzoek. U kunt uw huisdier zelf vasthouden en gerust stellen.

Tijdens het onderzoek van het hart (EPIC screening) ligt de hond op zijn rechter zij op een speciale tafel. De hond hoeft hier niet nuchter voor te zijn.

Urineonderzoek

Meer Informatie

Röntgen onderzoek

Meer Informatie

Dierenarts Tessa van Eekeren

Heeft u vragen over een echo onderzoek? Laat een bericht achter op de contactpagina of bel met 0299-421000.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}