Diagnostiek – Kat

Diagnostiek

Om erachter te kunnen komen óf uw kat iets mankeert en wat, is er onderzoek nodig. Veel onderzoeken kunnen wij zelf aanbieden. In ons laboratorium verrichten wij bloedonderzoek, urineonderzoek en nog veel meer. Voor een aantal onderzoeken sturen wij materiaal naar een extern laboratorium. Ook komt het voor dat wij uw dier moeten verwijzen naar een specialistische kliniek voor bepaalde onderzoeken, of als wij ‘uitgepuzzeld’ zijn en er niet uitkomen. 

Kijk 3D – Het laboratorium

Algemeen lichamelijk onderzoek

Wanneer u met een ziek dier bij ons komt, zullen we altijd starten met een algemeen lichamelijk onderzoek. Ook bij gezonde dieren voor vaccinatie starten we hiermee als screening. We letten hierbij op de slijmvliezen, gebit, lymfeknopen, luisteren naar hart en longen, voelen de buik door en nemen de temperatuur op. In veel gevallen kijken we ook naar de huid en vacht. Met dit algemene onderzoek zullen soms al dingen opvallen, maar nog niet meteen alles duidelijk worden. Zijn er redenen om meer te weten te willen komen, dan kunnen we aanvullende onderzoeken doen.

Aanvullende onderzoeken:

Bloedonderzoek

Doormiddel van een bloedonderzoek kunnen wij een idee krijgen van de werking van verschillende organen. Ook kunnen we kijken naar de bloedcellen, en daarbij aanwijzingen krijgen of er sprake is van een ontsteking, infectie, kanker of bloedarmoede. Om de oorzaak hiervan op te sporen, zijn weer aanvullende onderzoeken nodig. Wij beschikken in ons laboratorium over bloedanalyse-apparatuur waardoor de meeste bloedonderzoeken in-huis gedaan zullen worden en u dus ook snel een uitslag heeft. Voor specifieke onderzoeken zullen wij het bloed opsturen naar een extern laboratorium. De uitslagen zal dan enkele dagen op zich laten wachten.

Urineonderzoek

Een onderzoek van de urine gebruiken we heel vaak als aanvulling op een bloedonderzoek, maar ook als screening op ziekten bij oudere dieren, of monitoring van bepaalde ziektes. Zie ook “urine onderzoek”. Soms kan dit op urine die u zelf kunt opvangen (zie ook instructies), andere onderzoeken moet op urine die steriel is afgenomen via een punctie.

Bloeddruk

Vooral bij katten komt hypertensie (een te hoge bloeddruk) vaak voor. Als een op zichzelfstaand probleem, maar ook in combinatie met nierziekten of een ter snel werkende schildklier. Het is belangrijk dat een te hoge bloeddruk behandeld wordt, aangezien dit schade geeft aan gevoelige organen zoals de ogen, hersenen, hart en nieren.     

 Echo -> Echo-onderzoek

Kijk 3D – De echoruimte

Röntgen -> Röntgenonderzoek

Kijk 3D – De röntgenkamer

Cytologie (Celonderzoek)

Via een punctie kunnen we wat celmateriaal uit een bultje of orgaan halen. Er kan dan bekeken worden wat voor soort cellen dit zijn. Bijvoorbeeld ontstekingscellen, kankercellen of vetcellen. Celonderzoek kan ook gedaan worden op vloeistof uit bijvoorbeeld de borstholte, longen of buikholte, maar ook van de huid en oren.

Histologie (weefsel onderzoek)

Op het moment dat een gezwel wordt weggehaald, kan het ook opgestuurd worden voor weefselonderzoek. Via dit onderzoek kan nog specifieker dan bij celonderzoek, onderzocht worden waar het om gaat en in het geval van kanker, wat voor soort kanker. Bij een afwijkende huid kan er ook een stukje weefsel weggenomen worden om een diagnose te kunnen stellen van een huidziekte.

Bacteriologisch onderzoek

Verschillende materialen kunnen onderzocht worden op de aanwezigheid van bacteriën. In sommige gevallen willen we vooral weten óf er bacteriën aanwezig zijn, in veel gevallen willen wij ook weten om welke bacterie het gaat en voor welke antibiotica deze  gevoelig is.

Urineonderzoek

Meer Informatie

Urine opvangen Kat

Meer Informatie

Heeft uw huisdier overgewicht

Meer Informatie

Röntgen onderzoek

Meer Informatie

Echo onderzoek

Meer Informatie

Dierenarts Tessa van Eekeren

Heeft u vragen over een diagnose of de onderzoeken die wij kunnen uitvoeren? Laat een bericht achter op de contactpagina of bel met 0299-421000

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}