Bel (0299) 42 10 00

4.6
Gebaseerd op 530 beoordelingen
powered by Google
js_loader

De gezonde kat

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Hoewel gezondheid deels een kwestie van geluk is, kunt u als eigenaar veel doen voor de gezondheid van uw kat. Als uw kat ziek wordt zullen wij natuurlijk ons uiterste best doen om hem/haar weer beter te maken. Nog liever houden wij uw kat zo lang mogelijk gezond!

Advies

Dierenartsen en paraveterinairen hebben de kennis om u te adviseren over pijnbestrijding en preventieve zorg zoals bijvoorbeeld huisvesting, voeding, parasieten bestrijding, vaccineren, en gebitsverzorging. Wij doen dat onder andere tijdens een jaarlijkse check-up. Veranderingen in bijvoorbeeld gewicht kunnen voor u als eigenaar soms lastig op te merken zijn. U ziet uw kat immers elke dag. Gedragsveranderingen kunnen bij oudere dieren als ‘ouderdom’ geïnterpreteerd worden. Wanneer u dit bespreekbaar maakt bij de dierenarts, worden er aanvullende vragen gesteld zodat zaken aan het licht gebracht kunnen worden en vroegtijdig bijgestuurd of ondersteund worden.

Wanneer u een nieuw kitten neemt, zoekt u deze natuurlijk met zorg uit. Er zijn erfelijke aandoeningen die u direct kunt zien, zoals een platte snuit, gesloten neusgaten of gevouwen oortjes. Erfelijke aandoeningen die niet direct zichtbaar zijn, zoals hartafwijkingen, zijn niet helemaal te voorkomen. Toch is de kans hierop bij bepaalde rassen groter. Over het algemeen zijn kruisingen en huis-tuin-en-keukenkatten (de Europese korthaar) gezonder, maar dit is niet altijd zo. Gaat u voor een raskat, dan zijn de ouderdieren van katten met een stamboom meestal met zorg geselecteerd en getest op erfelijke ziekten, terwijl dit bij ‘look-a-likes’ niet zo is.

Bij vrouwelijke katten kunnen we door sterilisatie (eigenlijk: castratie) niet alleen ongewenste nestjes voorkomen, maar ook verschillende ziekten. Zoals baarmoeder ontsteking en melkklier tumoren. Na sterilisatie is een baarmoederontsteking niet meer mogelijk. Bij op tijd steriliseren (voor de 1e krolsheid op 6 maanden leeftijd) is de kans op melkkliertumoren verwaarloosbaar. Bij katers kunnen we ook veel leed voorkomen door castratie: Ze zullen minder vechten en niet dekken, waardoor ze minder makkelijk overdraagbare ziektes en wonden kunnen oplopen.

Pijnbestrijding

Een dier altijd gezond houden is vanzelfsprekend niet mogelijk. Wel is het belangrijk om pijn of ongemakken op tijd te herkennen. Zodat we in een vroeg stadium kunnen helpen. Bij katten is dit nog niet zo gemakkelijk! Zij zijn erg goed in het verbergen van hun ongemakken. Pijn door arthrose bijvoorbeeld, is veel beter te behandelen als de pijn al snel wordt bestreden. Pijnbestrijding voordat de pijn chronisch wordt, is veel effectiever en zo wordt de levenskwaliteit aanzienlijk verbeterd.

Kijk ook op LICG.nl over de verzorging van katten of neem, vanzelfsprekend vrijblijvend, contact op als u vragen heeft over de gezondheid van uw kat.

De gezonde kat - Preventie
Vaccineren (enten)

Meer Informatie

Een nieuw Kitten

Meer Informatie

Voortplanting en anticonceptie Kat

Meer Informatie

Parasietenbestrijding
Meer Informatie
Heeft uw huisdier overgewicht

Meer Informatie

Huisdieren Zorgplan

Meer Informatie

Paraveterinair Evelien

Heeft u vragen over de gezondheid van uw kat? Laat een bericht achter op de contactpagina of bel met 0299-421000

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}