De gezonde hond

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Hoewel gezondheid deels een kwestie van geluk is, kunt u als eigenaar veel doen voor de gezondheid van uw hond. Als uw hond ziek wordt zullen wij natuurlijk ons uiterste best doen om hem/haar weer beter te maken. Nog liever houden wij uw hond zo lang mogelijk gezond!

Advies

Dierenartsen en paraveterinairen hebben de kennis om u te adviseren over pijnbestrijding en preventieve zorg zoals bijvoorbeeld huisvesting, voeding, parasieten bestrijding, vaccineren, en gebitsverzorging. Wij doen dat onder andere tijdens een jaarlijkse check-up. Veranderingen in bijvoorbeeld gewicht kunnen voor u als eigenaar soms lastig op te merken zijn. U ziet uw hond immers elke dag. Gedragsveranderingen kunnen bij oudere dieren als ‘ouderdom’ geïnterpreteerd worden. Wanneer u dit bespreekbaar maakt bij de dierenarts, worden er aanvullende vragen gesteld zodat zaken aan het licht gebracht kunnen worden en vroegtijdig bijgestuurd of ondersteund worden.Wanneer u een nieuwe pup neemt, zoekt u deze natuurlijk met zorg uit. Er zijn erfelijke aandoeningen die u direct kunt zien, zoals een korte snuit, gesloten neusgaten, erg bolle schedels of veel huidplooien. Erfelijke aandoeningen die niet direct zichtbaar zijn, zoals heupdysplasie, zijn niet helemaal te voorkomen. Toch is de kans hierop bij bepaalde rassen groter. Over het algemeen zijn kruisingen en bastaards gezonder, maar dit is niet altijd zo. Gaat u voor een rashond, dan zijn de ouderdieren van stamboomhonden meestal met zorg geselecteerd en getest op erfelijke ziekten, terwijl dit bij ‘look-a-likes’ niet zo is.

Bij vrouwelijke honden kunnen we door sterilisatie (eigenlijk: castratie) niet alleen ongewenste nestjes voorkomen, maar ook verschillende ziekten. Een ontsteking van de baarmoeder treedt bij veel ongecastreerde teven vroeg of laat op. Na sterilisatie is een baarmoederontsteking niet meer mogelijk. Bij op tijd steriliseren (vlak voor, of na de 1e loopsheid) is de kans op melkkliertumoren verwaarloosbaar. Suikerziekte door vrouwelijke hormonen (een soort zwangerschapsdiabetes), is te voorkomen door sterilisatie.

Pijnbestrijding

Een dier altijd fit houden is vanzelfsprekend niet mogelijk. Wel is het belangrijk om pijn of ongemakken op tijd te herkennen. Zodat we in een vroeg stadium kunnen helpen. Bijvoorbeeld arthrosepijn is veel beter te behandelen als de pijn al snel wordt bestreden. Pijnbestrijding voordat de pijn chronisch wordt, is veel effectiever en zo wordt de levenskwaliteit aanzienlijk verbeterd.

Kijk ook op LICG.nl over de verzorging van honden of neem, vanzelfsprekend vrijblijvend, contact op als u vragen heeft over de gezondheid van uw hond.

De gezonde hond - Advies
Vaccineren (enten)

Meer Informatie

Preventie en onderhoud gebit hond

Meer Informatie

Voortplanting en anticonceptie Hond

Meer Informatie

Een nieuwe pup

Meer Informatie

Parasietenbestrijding
Meer Informatie
Parasietenbestrijding Buitenland

Meer Informatie

Heeft uw huisdier overgewicht

Meer Informatie

Paraveterinair Lisa

Heeft u vragen over gezondheid van uw hond?  Bel met 0299-421000

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}