Algehele anesthesie – Onder narcose

Er zijn verschillende redenen om een dier onder narcose te brengen:

  • Bij bange of gevaarlijke dieren die erg moeilijk te behandelen zijn, kunnen we onder narcose brengen om ze zonder gevaar voor ons en het dier te onderzoeken en te behandelen.
  • Bij een onprettig of pijnlijk onderzoek.
  • Bij röntgenfoto’s waarvoor uw huisdier in een bepaalde houding moet blijven zitten of liggen.
  • Bij kleine en grote chirurgische ingrepen.
  • Bij gebitsbehandelingen

Soms wordt er gesproken van ‘een roesje’. Ook dán gaat het om een (kortdurende) narcose.

Risico’s

Alle vormen van anesthesie brengen een risico voor een dier met zich mee, zelfs voor gezonde dieren. Voor een gezond dier heeft de narcose over het algemeen geen nadelige gevolgen. De basale lichaamsfuncties (hartslag, ademhaling en bloeddruk) raken niet ernstig verstoord.

Bestaande problemen

 Sommige dieren hebben voor de operatie al problemen met het hart, de longen, of de nieren. Deze dieren hebben een groter risico op complicaties tijdens of na de narcose. Het is daarom van groot belang dat we de gezondheidstoestand van uw dier goed kennen. Voorafgaande aan de operatie kijken we het dier altijd nog goed na.  

Bloedonderzoek

 Bij twijfel over de gezondheidstoestand van uw dier of bij oudere dieren, is het verstandig om voorafgaande aan de narcose een bloedonderzoek te doen. Zo kunnen we inschatten of het veilig is om de narcose toe te dienen en zo nodig kunnen we de narcosemiddelen aanpassen en een infuus aanbrengen. Een infuus helpt dan de bloeddruk op peil te houden en verzekert zo de doorbloeding van de organen.

Nuchter 

Als uw hond of kat bij ons onder narcose moet, is het belangrijk dat zij nuchter zijn. Dat houdt in dat er tenminste twaalf uur voor de narcose niets wordt gegeten en niet te veel wordt gedronken.  Dit om verslikking te voorkomen mocht het dier braken van de narcose middelen.  De enige uitzondering geld voor konijnen en cavia’s, deze dieren kunnen niet braken en moeten nooit nuchter gehouden worden in verband met hun darmwerking!

Wat gebeurt er precies? 

Dieren die gezond zijn, krijgen eerst een injectie in de rug- of bilspier. Als het dier helemaal slaapt, kunnen we een buisje in de luchtpijp aanbrengen (dit heet intuberen).  Door dit buisje zijn we zeker dat de luchtweg vrij is en kunnen we zuurstof en narcosegas toedienen. Gasnarcose is de meest veilige narcose bij huisdieren, omdat narcose via deze weg het best te controleren is. Narcosegas kan makkelijk en snel door het lichaam verwijderd worden.  

Bij oudere dieren en dieren met een hoger narcose risico, wordt er eerst een braunule in een bloedvat geplaatst. Via deze braunule kunnen we aangepaste narcosemiddelen en infuus toedienen. Omdat we direct toegang hebben tot de bloedcirculatie, kunnen wij ook snellere aanpassingen doen. Voor het onderhoud van de narcose wordt weer narcosegas gebruikt.

Bij operaties en gebitsbehandelingen zijn de dieren langere tijd in slaap. Tijdens deze narcose worden zij continu gemonitord (hartslag, ademhaling, temperatuur, zuurstofsaturatie) en zo nodig worden zij beademd.

Uitslapen Na de narcose is het nog steeds belangrijk dat de dieren goed in de gaten worden gehouden. Zij slapen uit in onze recovery waar ze ook warm gehouden worden. Zodra ze weer zelf kunnen lopen en de lichaamstemperatuur op peil is mogen ze weer naar huis. Thuis in een vertrouwde omgeving gaan de dieren vaak weer lekker slapen. Ze zullen nog wat wankel zijn dus laat katten nog niet buiten en laat honden nog niet te lang en aan de riem, uit.

Neusvleugel correctie Hond

Meer Informatie

Huisdierenverzekering

Meer Informatie

Paraveterinair Carin Lammes

Heeft u vragen over een geplande operatie of het herstel van uw huisdier?  Aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Laat een bericht achter op de contactpagina of bel 0299 412000.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}