Zand eten

Zandbodems

Paarden krijgen meer zand binnen in het najaar en winter.

Zand eten. Het is haast niet te voorkomen dat paarden tijdens het grazen in de wei, en nu in het najaar vaker in de paddock, ook zand binnen krijgen. Meestal kan het geen kwaad dat paarden ook een beetje zand binnenkrijgen maar het kan ook voor problemen zorgen.

Zand kan op verschillende manieren binnenkomen als de grassprietjes korter worden en met wortel en al uit de grond getrokken worden, wanneer het modderig is of wanneer het paard bewust zand hapt. Dit kan weer verschillende oorzaken hebben.

Niet alle paarden zullen (evenveel) last ervaren van het onbedoeld meekomt met het voedsel. Een goede motiliteit en  voldoende lichaamsbeweging zorgen er meestal voor dat het zand probleemloos passeert.

Problemen ontstaan wanneer zandkorrels zich ophopen onderin de dikke darm. Het zand kan een verzakking veroorzaken waardoor de natuurlijke darmwerking wordt verstoord en ook giftstoffen doorgang zouden kunnen vinden door de darmwand. Een paard ervaart de problemen die kunnen worden veroorzaakt door het eten van zand onder andere door pijn die optreedt bij de ophanging van de darm en aan de darm zelf. Het langere verblijf van de mest en het zand in de darm kan ook gaskoliek veroorzaken door meer bacteriegroei en gasvorming. Bij ernstige gevallen kan de mest niet meer passeren en zal een levensbedreigende verstopping ontstaan.

Paardenarts Esther van de Velde

Voor vragen over het binnenkrijgen van zand of een terugbelverzoek van een van onze dierenartsen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Open chat
1
Scan de code
Beste bezoeker,👋
Whatsapp is bedoeld voor:
o Bestellingen
o Doorgeven van updates
o Sturen van foto’s / filmpjes

NIET bedoeld voor:
o Spoed
o Afspraken maken
o (video) bellen

Wij beantwoorden de app tijdens openingstijden en proberen dezelfde dag nog te reageren.

{https://www.dierenartspurmerend.nl}